Home » Știință » „Risc major pentru siguranță” pe Stația Spațială Internațională! Ce arată un raport NASA?

„Risc major pentru siguranță” pe Stația Spațială Internațională! Ce arată un raport NASA?

Publicat: 01.10.2024

Potrivit unui nou raport al inspectorului general al NASA, agenția spațială este din ce în ce mai îngrijorată de scurgerile dintr-un tunel care leagă segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale de un port de andocare. Mai rău, oficialii nu sunt încă pe deplin siguri ce le cauzează.

„Fisurile și scurgerile de aer continue din tunelul de transfer al modulului de serviciu reprezintă un risc major pentru siguranță”, se arată în raport.

„Iar NASA și Roscosmos colaborează pentru a investiga și a atenua fisurile și scurgerile, pentru a determina cauza principală și pentru a monitoriza stația pentru noi scurgeri„.

În aprilie, NASA „a identificat o creștere a scurgerii la cel mai înalt nivel de până acum”, eliberând 1,6 kilograme de atmosferă pe zi, o creștere masivă în comparație cu puțin sub jumătate de kilogram în februarie, după cum informează Ars Technica.

„Deși cauza principală a scurgerii rămâne necunoscută, ambele agenții și-au restrâns atenția la sudurile interne și externe”, se arată în raport.

Tunelul leagă segmentul rusesc al stației de un port de andocare

Rezolvarea problemei ar putea fi dificilă din cauza „problemelor lanțului de aprovizionare” care afectează contractorii NASA, o durere de cap care ar putea face susținerea operațiunilor ISS și mai dificilă înainte ca agenția să o retragă oficial în 2030.

În iunie, NASA a ridicat problema fisurilor la cel mai înalt nivel de îngrijorare. Dacă scurgerile continuă, NASA și Roscosmos ar putea fi forțate să închidă definitiv trapa tunelului afectat, ceea ce ar împiedica astronauții să folosească unul dintre cele patru porturi de andocare ale stației.

„Potrivit NASA, Roscosmos este încrezătoare că va putea monitoriza și închide trapa către modulul de serviciu înainte ca rata scurgerilor să atingă un nivel nesustenabil”, se arată în raportul inspectorului general.

Rezolvarea problemei ar putea fi dificilă

„Cu toate acestea, NASA și Roscosmos nu au ajuns la un acord cu privire la punctul în care rata scurgerilor este nesustenabilă”.

Este o constatare ciudată, având în vedere durata de viață deja limitată a stației spațiale. În 2030, NASA plănuiește să primească ajutor de la SpaceX pentru a deorbita stația și a o prăbuși în Oceanul Pacific. NASA și Rusia nu au ajuns încă la un acord privind continuarea operațiunilor după 2028, scrie Futurism.

O altă opțiune ar fi să se facă modificări la stație pentru a-i prelungi durata de viață după 2030, lucru care ar „necesita o finanțare semnificativă”, potrivit inspectorului general, și „acceptarea unui risc sporit generat de componentele și structurile sale îmbătrânite”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

A fost lansată misiunea SpaceX pentru salvarea astronauților Starliner de pe Stația Spațială Internațională

Experții au analizat sănătatea mintală a astronauților de pe Stația Spațială Internațională

Detectare misterioasă de antimaterie pe Stația Spațială Internațională

NASA a ales vehiculul care va scoate Stația Spațială Internațională de pe orbita Pământului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase