Home » Știință » Test de cultură generală. Care este diferența dintre meteoroid, meteor și meteorit?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre meteoroid, meteor și meteorit?

Publicat: 03.10.2024

Este o noapte răcoroasă, iar tu privești spre stelele ce sclipesc liniștite pe cerul întunecat. Deodată, o lumină brăzdează cerul și dispare. „Uau, o stea căzătoare”, te gândești. Dar ce este de fapt? Și care este diferența dintre meteoroid, meteor și meteorit?

Ce este o „stea căzătoare”? Este un meteor. Un meteor este urma de lumină pe care o vezi pe cer atunci când un mic fragment de material cometar sau asteroidal intră în atmosferă cu mare viteză și arde din cauza frecării cu atomii și moleculele din atmosferă. Care este diferența dintre meteoroid, meteor și meteorit?

Înainte ca acest mic fragment de cometă sau de asteroid să pătrundă în atmosfera Pământului, el plutește prin spațiul interplanetar și este numit meteoroid, explică Britannica.

Care este diferența dintre meteoroid, meteor și meteorit?

Majoritatea meteoroizilor care pătrund în atmosferă ard complet sub formă de meteori. Cu toate acestea, în unele cazuri, meteoroidul nu arde complet, iar obiectul ajunge efectiv pe suprafața Pământului.

Fragmentul care i-a supraviețuit călătoriei sale incendiare este numit meteorit. Așadar, un corp mic își începe viața drept un meteoroid plutind prin spațiul dintre planete, până când devine o strălucire luminoasă în atmosfera Pământului sub formă de meteor și, dacă nu este consumat complet de căldura frecării, ajunge în cele din urmă la sol drept un meteorit.

Vă recomandăm să citiți și:

A început prima căutare de tehnologie extraterestră la frecvențe joase în galaxiile îndepărtate

Mae Jemison, prima femeie afro-americană care a ajuns în spațiu

Johannes Hevelius, fondatorul topografiei selenare. Astronomul care a creat primul atlas al Lunii

NASA a măsurat cu succes câmpul electric ambipolar al Pământului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase