O bacterie comună, prezentă în stomacul multor oameni, s-a dovedit a fi cel mai mare vinovat pentru cazurile de cancer la nivel mondial, conform unui raport al Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului.
Helicobacter pylori, sau H. pylori, a fost responsabilă pentru aproximativ 810.000 de cazuri de cancer în 2018, depășind chiar și virusurile cunoscute precum HPV.
Cercetătorii au descoperit că între 30% și 40% dintre americani sunt purtători ai acestei bacterii la un moment dat în viață. H. pylori poate provoca ulcere stomacale și intestinale, iar în timp poate duce la dezvoltarea a două tipuri de cancer: limfomul țesutului limfoid asociat mucoasei (MALT) și adenocarcinomul gastric, conform Health.
Dr. Linda Cummings, gastroenterolog la University Hospitals Cleveland Medical Center, spune că inflamația cronică cauzată de H. pylori poate duce la modificări precanceroase în mucoasa stomacului. Persoanele infectate cu H. pylori au un risc de două până la șase ori mai mare de a face cancer gastric.
Cu toate acestea, experții subliniază că doar 1% până la 3% dintre persoanele infectate vor dezvolta cancer.
Simptomele unei infecții cu H. pylori pot include vărsături, pierdere în greutate, probleme de înghițire și arsuri la stomac severe, deși multe infecții pot fi asimptomatice.