Cercetările arheologice din Maroc au descoperit o societate neolitică necunoscută anterior dintr-o perioadă slab înțeleasă a preistoriei nord-vestului Africii.
Studiul, publicat în Antiquity, scoate pentru prima dată în evidență importanța regiunii Maghrebului (Africa de nord-vest) în apariția societăților complexe din întreaga Mediterană.
Cu un mediu mediteranean, o frontieră cu deșertul Sahara și cea mai scurtă traversare maritimă dintre Africa și Europa, Maghrebul era perfect situat pentru a deveni un centru al marilor dezvoltări culturale și al conexiunilor intercontinentale din trecut.
Deși importanța regiunii în perioadele Paleolitică, Epoca Fierului și cea Islamică este bine cunoscută, există o lipsă semnificativă de cunoștințe despre arheologia Maghrebului între aproximativ 4000 și 1000 î.Hr., o perioadă de schimbări dinamice în mare parte a Mediteranei.
Pentru a aborda acest gol, Youssef Bokbot (INSAP), Cyprian Broodbank (Universitatea Cambridge) și Giulio Lucarini (CNR-ISPC și ISMEO) au realizat cercetări arheologice multidisciplinare la Oued Beht, Maroc.
„De mai bine de treizeci de ani am fost convins că arheologia mediteraneană omite ceva fundamental în preistoria nordului Africii. Acum, în sfârșit, știm că am avut dreptate și putem începe să gândim în noi moduri care recunosc contribuția dinamică a africanilor la apariția și interacțiunile societăților timpurii mediteraneene”, afirmă prof. Broodbank, citat de Phys.org.
Autorii susțin că „de mai bine de un secol, ultima mare necunoscută a preistoriei mediteraneene târzii a fost rolul jucat de societățile din sudul Africii mediteraneene, la vest de Egipt. Descoperirile noastre demonstrează că acest gol nu a fost cauzat de lipsa unei activități preistorice majore, ci de lipsa relativă a cercetărilor și a publicării. Oued Beht confirmă acum rolul central al Maghrebului în apariția societăților mediteraneene și africane.”
Rezultatele arată că această societate neolitică necunoscută anterior reprezenta cel mai mare complex agricol din acea perioadă din Africa, în afara regiunii Nilului. Dovezile sugerează prezența unei așezări agricole de mari dimensiuni, comparabilă cu Troia din Epoca Bronzului Timpuriu.
Echipa a recuperat rămășițe domestice de plante și animale, ceramică și unelte din piatră, toate datând din perioada Neoliticului Târziu. De asemenea, săpăturile au dezvăluit existența unor gropi adânci de depozitare.
Important este că situri contemporane, cu gropi similare, au fost descoperite de cealaltă parte a Strâmtorii Gibraltar, în Iberia, unde descoperirile de fildeș și ouă de struț au sugerat de mult timp conexiuni africane. Acest lucru sugerează că Maghrebul a fost esențial în dezvoltările din vestul Mediteranei în mileniul IV î.Hr.
Oued Beht și nord-vestul Maghrebului erau părți integrate ale regiunii mediteraneene mai largi. Aceste descoperiri schimbă semnificativ înțelegerea noastră despre preistoria târzie a Mediteranei și a Africii.
Autorii studiului din Antiquity subliniază că „este esențial să privim Oued Beht într-un cadru mai larg, conectiv, care îmbrățișează popoarele de pe ambele părți ale porții Mediteraneano-Atlantice în timpul mileniilor IV și III î.Hr. și, având în vedere posibilitatea mișcării în ambele direcții, să recunoaștem că a fost o comunitate distinctiv africană care a contribuit substanțial la modelarea acelei lumi sociale.”
Oamenii de știință au găsit creierul intact al unui vierme vechi de 520 de milioane de ani
Rămășițe rare, descoperite într-un tezaur misterios
Ce mister ascunde un mormânt plin de copii de acum 2.500 de ani?
Tezaur de bijuterii și arme vechi de 3.600 de ani, găsit pe un câmp din Cehia