Home » D:News » Xuxa, Madonna din Brazilia și Regina Copiilor

Xuxa, Madonna din Brazilia și Regina Copiilor

Xuxa, Madonna din Brazilia și Regina Copiilor
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22.09.2024

Xuxa (Maria da Graça Xuxa Meneghel), născută la 27 martie 1963 în Santa Rosa, Rio Grande do Sul, Brazilia, este una dintre cele mai cunoscute artiste braziliene, compozitoare și mare vedetă TV.

Atunci când Xuxa avea 23 de ani, a primit propria emisiune națională pentru copii, în 1986, un show TV difuzat timp de șase dimineți pe săptămână, devenind în scurt timp un star internațional. Emisiunea ei a reunit aproximativ 200 de copii într-un decor colorat și frenetic, care prezenta numere muzicale, concursuri și mascote de dimensiuni umane, precum un țânțar vedetă numit Dengue. În calitate de personalitate de succes a celei mai mari rețele de televiziune din Brazilia, Globo, Xuxa a devenit una dintre cele mai cunoscute fețe din țară, fiind supranumită „Regina celor mici”. Până la începutul anilor 1990, zeci de milioane de copii îi urmăreau spectacolele în portugheză și spaniolă. Un ziar francez a catalogat-o drept una dintre cele mai influente femei din lume, alături de Margaret Thatcher. Xuxa a avut o serie de iubiți celebri, printre care Pelé și John F. Kennedy Jr.

Despre Xuxa, care a fost considerată Madonna din Brazilia, s-a spus și scris că a trăit o poveste de dragoste de șase ani cu legenda fotbalului brazilian Pelé (în perioada anilor 1980-1986), cei doi întâlnindu-se în cadrul unei misiuni de divertisment în urma căreia au ajuns pe coperta unei reviste glossy. De asemenea, conform IMDb.com, Xuxa a declarat în interviuri că după ce l-a întâlnit pe Michael Jackson, acesta a cerut-o în căsătorie, managerul lui dezvăluind că starul american ar fi vrut, de fapt, ca ea să devină mama copiilor lui, propunere pe care Xuxa a refuzat-o.

Xuxa (al cărei nume se pronunță „Shoo-sha), a avut o relație scurtă inclusiv cu pilotul de curse Ayrton Senna, care a murit într-un accident de mașină în Italia, în timpul unui raliu din 1994.

Vedetă Playboy în 1982, 9 ani mai târziu a fost la un pas de a fi răpită împreună cu Leticia Spiller, alt star Tv, de pe platoul studioului Rede Globo, acolo unde se filma emisiunea pentru copii Xou da Xuxa pe care o prezenta artista. Răpitorii au eșuat în planul lor, dar doi suspecți și un polițist au fost uciși în timpul acestui incident.

Potrivit relatărilor din presă de la acea vreme, complotul de răpire a lui Xuxa și al Leticiei a fost descoperit atunci când un agent de securitate al televiziunii Globo a observat o mașină parcată în fața studioului. Când poliția s-a apropiat, suspecții au deschis focul și au fugit, conducându-i pe polițiști într-o urmărire spectaculoasă prin Jardim Botanico.

Xuxa și-a început cariera ca model în 1979, la vârsta de 16 ani, și a continuat să prezinte emisiuni pentru copii pe diferite rețele de televiziune, în anii 1980 și 1990. Emisiunea sa zilnică „Xou da Xuxa” a fost difuzată din 1986 până în 1992 și a devenit un reper cultural în istoria televiziunii braziliene.

Deși nu este cântăreață profesionistă, patru dintre albumele Xuxei s-au plasat printre cele mai bine vândute în Brazilia, „Xou da Xuxa 3” intrând în Guinness Book ca fiind cel mai bine vândut album din toate timpurile în Brazilia.

A câștigat premiul Latin Grammy 2001 pentru cel mai bun album pentru copii pentru Xuxa Só Para Baixinhos (2000).

A fost invitată pentru prima dată să prezinte serialul pentru copii Clube da Criança (1983) de către regizorul de televiziune Maurício Sherman, care a comparat-o cu Marilyn Monroe, Doris Day și cu personajul lui Peter Pan și a fost prima braziliancă inclusă în lista celor mai bogați 40 de artiști a revistei Forbes, în 1991, ea plasându-se pe locul 37.

Născută la 27 martie 1963, în Santa Rosa, Rio Grande do Sul, Brazilia, Xuxa a devenit celebră la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, fiind cel mai mare idol printre copiii din America Latină. Este de origine germană, austriacă, italiană și poloneză și primul ei contact cu lumea mondenă i se datorează unui editor de revistă care a remarcat-o în timpul unei călătorii cu trenul, când Xuxa avea 15 ani. În 1982, a fost distribuită în primul ei film, „Amor Estranho Amor”, unde a jucat rolul unei prostituate care seduce un băiat de 13 ani.

În 1985, postul de televiziune Globo TV a remarcat candoarea lui Xuxa în fața camerei și felul în care se descurca cu copiii și i-a oferit propria emisiune TV de varietăți pentru cei mici, numită „Clube da Criança”. Emisiunea a devenit un succes instantaneu în toată America Latină. În fiecare dimineață a săptămânii, Xuxa prezenta desene animate, jocuri, interviuri și cânta câteva dintre piesele sale. Emisiunea a creat o frenezie a show-urilor pentru copii în Brazilia și ani de zile a inspirat emisiuni similare în toată America Latină.

Cel mai faimos show pentru copii al ei este considerat „Show da Xuxa”, care a început în 1986 și a fost difuzat până în 1993. În fiecare an a lansat un album pentru copii, cel mai mare succes al ei fiind „Ilariê” din „Xou da Xuxa 3”, vândut în peste trei milioane de exemplare numai în Brazilia. De asemenea, în fiecare an a jucat în filme cu mare succes de box office, dar nu prea bine văzute de critici. Cea mai populară peliculă în care a fost distribuită este „Lua de Cristal” din 1989, cu peste patru miliarde de bilete vândute în întreaga lume.

Emisiunile pentru copii ale Xuxei au fost traduse în spaniolă și engleză, fiind difuzate în SUA (cu mai puțin succes) și Europa la sfârșitul anilor ’90 până la începutul anilor 2000.

„Am fost o păpușă, o dădacă, o prietenă pentru acești copii”, declara Xuxa comparată, la acea vreme, cu păpușa Barbie. „Ea conducea o mașină roz, în vreme ce eu mă aflam la bordul unei nave spațiale roz”. „Asemănarea dintre ele nu a fost întâmplătoare”, scrie New York Times. „Amândouă erau blonde, slabe, cu ochi albaștri și pielea foarte albă. În emisiunea ei, Xuxa purta adesea fuste scurte și cizme până la coapse în timp ce ieșea dintr-o navă spațială. La fel ca și Barbie, a devenit un idol pentru fanii ei, care au crescut dorind să fie exact ca Xuxa și echipa de dansatori adolescenți, Paquitas, formată numai din dansatori albi”.

În perioada de glorie a Xuxei, care a coincis cu expansiunea economică a Braziliei, ratele de chirurgie plastică crescuseră vertiginos, ajungând să fie cele mai ridicate din lume.

Asta a fost atunci, deoarece în prezent, scrie New York Times, Brazilia și gardienii săi culturali îmbrățișează noi definiții ale frumuseții care celebrează buclele naturale, corpurile curbate și tonurile de piele mai închise la culoare.

„Lipsa fețelor de culoare în emisiunile Xuxa a provocat răni adânci pentru multe femei din Brazilia”, scria Luiza Brasil într-o carte despre rasismul în cultura, moda șj frumusețea braziliană.

Și, cu toate că inițial a dat vina pe formatul și productătorii emisiunii vizavi de problemele create, mai târziu Xuxa și-a asumat mai multă responsabilitate și a deplâns amprenta pe care ar fi putut să o lase asupra tinerilor telespectatori care nu arată ca ea. „Doamne, ce traume am putut cauza unor copii”, a spus ea. „Nu eu am fost cea care a luat decizia, dar am aprobat-o. Am semnat pentru asta”.

La rândul ei, în primii ani ai tinereții, Xuxa a fost o victimă a valorilor forțat implementate, fiind și ea a fost supusă unor idealuri de frumusețe crude. „Încă de când eram mică, am fost văzută ca o bucată de carne”, a spus ea. I s-a spus să slăbească, a fost forțată să își facă operații estetice și i s-a interzis să își taie părul. „O păpușă trebuie să aibă părul lung”, își amintește că i s-a zis. Dar când a devenit mamă, și-a tăiat părul în semn de protest. „Acum nu mai vreau să fiu o păpușă”, a spus Xuxa, purtând tunsoarea platinată pixie pe care o are de ani de zile.

La apogeul faimei, Xuxa a devenit nu doar un idol al copiilor și fetelor tinere, dar și o activistă. Vorbea în emisiunile ei despre animale, a învățat limbajul semnelor, pentru a putea comunica cu telespectatorii surzi și îmbărca ținute reprezentative pentru cultura travestiților.

Din 2012, Xuxa, văzută ca un simbol național de către brazilieni, este căsătorită cu actorul Junno Andrade. Are un sigur copil, modelul Sasha Meneghel, fiica actorului și omului de afaceri brazilian Luciano Szafir.

Sursa:

https://www.imdb.com/name/nm0579430/bio/?ref_=nmtrv_ql_1

Vă mai recomandăm să citiți și:

Madonna a avut cei mai mulți participanți la un concert din istorie

Madonna, cea mai bine vândută artistă din toate timpurile. „Vreau să conduc lumea”

Madonna a dat startul turneului „Celebration” după ce a fost la un pas de moarte

Un studiu Salvați Copiii arată o diferență majoră între mediul rural și cel urban din România

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cum cred cercetătorii că și-a căpătat planeta Marte forma ciudată de elipsoid?
Cum cred cercetătorii că și-a căpătat planeta Marte forma ciudată de elipsoid?
Plantele „vorbesc” între ele în limbi pe care le-am putea traduce în curând
Plantele „vorbesc” între ele în limbi pe care le-am putea traduce în curând
Vânătorii din Paleolitic ar fi folosit săgeți otrăvite, arată un nou studiu
Vânătorii din Paleolitic ar fi folosit săgeți otrăvite, arată un nou studiu
Christina Koch, prima femeie care va merge pe Lună. „Faceți ceea ce vă sperie; nu vă feriți de lucrurile care credeți că ar putea fi inaccesibile”
Christina Koch, prima femeie care va merge pe Lună. „Faceți ceea ce vă sperie; nu vă feriți de lucrurile care credeți ...
Parfumurile din produsele de îngrijire ar putea declanșa pubertatea timpurie la fete
Parfumurile din produsele de îngrijire ar putea declanșa pubertatea timpurie la fete
Oamenii de știință au descoperit „ingredientul secret” care provoacă furtunile de pe Uranus și Neptun
Oamenii de știință au descoperit „ingredientul secret” care provoacă furtunile de pe Uranus și Neptun
Cum au eșuat naziștii în Bătălia Angliei
Cum au eșuat naziștii în Bătălia Angliei
Structuri ascunse au fost găsite sub vechiul ocean și cel mai mare munte de pe Marte
Structuri ascunse au fost găsite sub vechiul ocean și cel mai mare munte de pe Marte
Elon Musk îl susține pe Donald Trump, însă angajații din companiile lui donează pentru Kamala Harris
Elon Musk îl susține pe Donald Trump, însă angajații din companiile lui donează pentru Kamala Harris
Deşi a fost un om puţin educat, a devenit unul dintre cei mai influenţi savanţi ai tuturor timpurilor
Deşi a fost un om puţin educat, a devenit unul dintre cei mai influenţi savanţi ai tuturor timpurilor
Giganții din tehnologie critică Uniunea Europeană! Ce arată o scrisoare deschisă?
Giganții din tehnologie critică Uniunea Europeană! Ce arată o scrisoare deschisă?
Câți ani de închisoare a primit un spion CIA care a violat zeci de femei?
Câți ani de închisoare a primit un spion CIA care a violat zeci de femei?
Schimbările climatice cresc riscul de mușcături de șerpi
Schimbările climatice cresc riscul de mușcături de șerpi
Mesajul de pe tricou pentru care un bărbat din Hong Kong a primit 14 luni de închisoare
Mesajul de pe tricou pentru care un bărbat din Hong Kong a primit 14 luni de închisoare
Pământul are o nouă „mini-Lună”! Până când va orbita în jurul planetei noastre?
Pământul are o nouă „mini-Lună”! Până când va orbita în jurul planetei noastre?
Fenomenul El Niño ar fi provocat cea mai mare extincție în masă de pe Pământ
Fenomenul El Niño ar fi provocat cea mai mare extincție în masă de pe Pământ
Regina Maria și execuția țarului Nicolae al II-lea
Regina Maria și execuția țarului Nicolae al II-lea
Mark Shuttleworth, primul african în spațiu
Mark Shuttleworth, primul african în spațiu