Home » Știință » Parfumurile din produsele de îngrijire ar putea declanșa pubertatea timpurie la fete

Parfumurile din produsele de îngrijire ar putea declanșa pubertatea timpurie la fete

Parfumurile din produsele de îngrijire ar putea declanșa pubertatea timpurie la fete
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.09.2024

O analiza a substanțelor chimice care ar putea activa involuntar părți ale creierului responsabile de funcțiile de reproducere a identificat compuși pe care mulți dintre noi îi putem întâlni în mediul înconjurător, subliniind un potențial declanșator al pubertății timpurii la femei.

Unul dintre aceștia este o aromă de mosc, folosită cândva în mod obișnuit în parfumurile pentru bărbați, care a fost interzisă de Uniunea Europeană, dar care poate fi încă găsită în produsele vândute în mare parte a lumii, inclusiv în SUA.

În ultimul secol, vârstele medii ale menarhei – începutul menstruației – și ale dezvoltării sânilor au înregistrat o tendință descendentă. Deși există factori rasiali și socioeconomici evidenți, fenomenul este prea global și prea rapid pentru a fi în întregime genetic, lăsând oamenii de știință să se întrebe ce factori de mediu noi ar putea provoca astfel de schimbări timpurii.

Deși numeroase studii au căutat candidați care ar putea explica o maturitate atât de precoce, rezultatele inconsecvente au făcut dificilă identificarea vinovaților. Multe studii observaționale sunt, de asemenea, limitate de metodele lor, putând colecta doar probe de sânge și urină de la voluntari în timpul orelor de veghe.

Cercetătorii de la US National Institutes of Health și de la North Western University au ales să își concentreze cercetările asupra unei rețele de neuroni din hipotalamus despre care se știe că joacă un rol esențial în gestionarea debutului pubertății.

O aromă de mosc folosită cândva în parfumurile pentru bărbați

Neuronii hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH) stimulează glanda pituitară să secrete mai multe indicații chimice, care, la rândul lor, spun ovarelor să producă estrogen și testiculelor să pompeze testosteron, scrie ScienceAlert.

Deși mecanismele din spatele acestui proces nu sunt pe deplin cunoscute, se crede că este implicată o neuropeptidă numită kisspeptină. În plus, celulele nervoase care produc neuropeptida au proprii receptori care le sensibilizează la variațiile de stres și de dietă, ceea ce face ca aceasta să fie un loc perfect pentru a începe căutarea altor forme de interferență.

În loc să caute semne de perturbare la un eșantion de voluntari, cercetătorii au folosit o cultură de țesut crescută în laborator pentru a depista efectele diferitelor substanțe asupra activității GnRH și kisspeptin a celulelor.

Screeningul în sine a fost substanțial, triând aproximativ 10 000 de substanțe diferite, prezentate într-o bibliotecă a Agenției pentru Protecția Mediului. Apoi, instrumente de evaluare suplimentare au redus lista la zeci de compuși care au interferat cu una sau ambele căi.

Substanța este mai puțin frecventă astăzi în produsele comerciale

Printre substanțele testate au fost tipuri de agonist colinergic, un grup de substanțe chimice care imită un transmițător comun unei varietăți de căi neuronale, responsabil pentru memorie, motivație și excitare.

Un compus în special a ieșit în evidență – un agonist candidat pentru kisspeptină, numit ambretă de mosc. Această aromă dulce, ușor animalică, a fost interzisă de Uniunea Europeană în anii 1990, în urma dovezilor privind neurotoxicitatea sa la șobolani, deși continuă să fie sintetizată în India și China.

Substanța este mai puțin frecventă astăzi în produsele comerciale, datorită recomandărilor Asociației Internaționale a Parfumurilor. Dar, fiind rezistentă la degradare, ea continuă să fie prezentă în mediul înconjurător, ceea ce ar putea reprezenta o preocupare serioasă și continuă, avertizează studii precum acesta.

Testarea suplimentară a ambretei de mosc pe celule hipotalamice umane și de șoarece în culturi și pe pești zebră a demonstrat în continuare potențialul parfumului de a stimula părți ale creierului să producă indicii care ar putea declanșa pubertatea la vârste mai fragede.

Această cercetare a fost publicată în Endocrinology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum au schimbat lumea cercetările în domeniul parfumurilor?

Inteligența Artificială ajută parfumierii să creeze arome personalizate

A fost deslușită compoziția unui parfum roman vechi de peste 2.000 de ani

Parfumul lui Elon Musk i-a adus miliardarului încă un milion de dolari

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase