Home » Știință » Ar putea fi peștii uciși de fulgerele care lovesc lacuri?

Ar putea fi peștii uciși de fulgerele care lovesc lacuri?

Publicat: 31.08.2024

Se pare că pescuitul este una dintre cele mai frecvente activități desfășurate de oameni atunci când sunt loviți de fulger. Dar ce înseamnă acest lucru pentru pești, care își petrec întreaga viață în locuri ideale pentru pescuit? Ar putea fi peștii uciși de fulgerele care lovesc lacuri?

Spre deosebire de ceea ce sugerează desenele animate, atunci când un fulger lovește un lac, viețuitoarele nu se vor ridica instantaneu la suprafață cu burta în sus. Sau cel puțin, probabil că nu se va întâmpla așa.

Acest lucru i se datorează faptului că, atunci când un fulger lovește o masă de apă, curentul electric călătorește pe suprafața apei, mai degrabă decât să pătrundă adânc în lichid. Un efect similar este observat atunci când fulgerul lovește o mașină sau un alt obiect conductor; curentul curge pe suprafață, nu prin punctul de impact, explică IFL Science.

Acest fenomen se numește efect pelicular și este principiul din spatele cuștilor Faraday (un dispozitiv care protejează conținutul său de curentul electric). Acest efect se observă chiar și atunci când oamenii sunt loviți de fulger, fenomen cunoscut sub numele de „flashover”, care poate lăsa pe piele arsuri complexe numite figuri Lichtenberg.

Sunt peștii uciși de fulgerele care lovesc lacuri?

Ar putea fi peștii uciși de fulgerele care lovesc lacuri? Atunci când fulgerul lovește un lac sau ocean, curentul electric va afecta doar organismele care se află aproape de suprafață în acel moment. Totuși, nu este clar la ce adâncime exactă poate pătrunde fiecare lovitură, așa că nu este recomandat să vă bazați pe abilitățile de scufundare pentru a vă proteja în timpul unei furtuni.

Apa este, de asemenea, un excelent disipator de căldură, astfel că deși un fulger poate atinge temperaturi de aproape cinci ori mai mari decât suprafața Soarelui, la 27.760 de grade Celsius, atunci când lovește apă rece, acea temperatură se disipează rapid, răcind efectul loviturii. Acest lucru înseamnă că apa nu va începe să fiarbă atunci când este lovită de fulger, încă un lucru pe care desenele animate l-au exagerat.

Cum calculezi cât de aproape este furtuna față de tine?

Cu toate acestea, noi, oamenii, nu suntem la fel de protejați ca peștii atunci când vine vorba de înotul în timpul unei furtuni. Deoarece este probabil să ieșim la suprafața apei, dacă fulgerul lovește, cu siguranță vom simți impactul.

Curentul de la o lovitură de fulger pe suprafața apei poate călători între 10 și 100 de metri sau mai mult, în funcție de puterea loviturii, așa că nu este necesar să fiți foarte aproape de punctul de impact pentru a suferi daune de la cele aproximativ 10 milioane de volți ale fulgerului.

O recomandare populară pentru a determina dacă este sigur să fii în apă în timpul unei furtuni este regula 30/30. Aplicând principiul „flash-to-bang”, regula 30/30 sugerează că, atunci când vezi primul fulger, dacă tunetul care îl însoțește se aude la sau înainte de 30 de secunde, furtuna este suficient de aproape pentru a reprezenta un risc. Cu cât tunetul și fulgerul sunt mai apropiate în timp, cu atât furtuna este mai aproape. De asemenea, se recomandă să aștepți 30 de minute după ce ai văzut ultimul fulger înainte de a intra din nou în apă.

Principiile „flash-to-bang” se bazează pe viteza cu care călătoresc sunetul și lumina. Sunetul se propagă cu 343 metri pe secundă (aproximativ 1,5 km la fiecare 5 secunde), iar lumina călătorește cu 300.000 de kilometri pe secundă. Dacă numeri secundele dintre fulger și tunet, apoi împarți numărul la trei, vei obține distanța furtunii față de tine în kilometri. (Pentru mile, împarți la cinci.)

Totuși, cea mai bună metodă, fără a implica calcule, pentru a rămâne în siguranță în apă este să nu înoți în timpul unei furtuni.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce nu este bine să facem gropi în nisipul de pe plajă

Cum de nu pățesc nimic păsările de pe cablurile de înaltă tensiune?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre unt și margarină?

Test de cultură generală. De ce este vremea atât de greu de prezis?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase