Home » Știință » Studiu: Pacienții grav afectați de gripă sau COVID-19 pot avea niveluri ridicate de enzime esențiale

Studiu: Pacienții grav afectați de gripă sau COVID-19 pot avea niveluri ridicate de enzime esențiale

Publicat: 26.08.2024

Unii pacienți care se îmbolnăvesc grav sau mor din cauza unor virusuri respiratorii comune au niveluri anormal de ridicate ale unei enzime esențiale, arată un studiu recent.

Descoperirea ar putea contribui la identificarea unei părți din răspunsul la întrebarea de ce oameni sănătoși mor uneori din cauza bolilor infecțioase, în timp ce alții luptă nevătămați împotriva virusurilor.

Sub conducerea profesoarei Katherine Kedzierska, imunolog viral la Institutul Doherty al Universității din Melbourne, cercetătorii au analizat sângele pacienților spitalizați cu unul dintre cele trei virusuri: gripă sezonieră severă, Covid sau alte infecții respiratorii.

Compușii importanți pentru organism

Ei au analizat, de asemenea, probe de la copii care prezentau o afecțiune inflamatorie asociată cu Covid.

Cercetătorii au descoperit că o enzimă cunoscută sub numele de oleoil-ACP-hidrolază era foarte crescută la unii dintre cei mai bolnavi pacienți, inclusiv la unii care au murit.

„Toată lumea are niveluri scăzute de olah, iar aceasta este o enzimă foarte importantă deoarece este implicată în producerea acizilor grași, care sunt componente ale lipidelor”, a declarat Kedzierska.

Lipidele sunt grăsimi esențiale pentru formarea membranelor celulare și pentru stocarea energiei în organism, potrivit The Guardian.

„Dar la unii pacienți care dezvoltă boli care le pun viața în pericol, Olah este produsă la niveluri substanțial mai ridicate, în timp ce găsim niveluri foarte scăzute la persoanele sănătoase și la pacienții cu boli ușoare”, a explicat ea.

Dr. Brendon Chua, imunolog viral, a investigat mai mult, examinând impactul olah la șoareci. Echipa sa a constatat că șoarecii modificați genetic pentru a fi lipsiți de enzima au suferit infecții virale mai puțin severe, au prezentat mai puține inflamații pulmonare și au avut rate de supraviețuire mai ridicate.

Analizele ar putea răspunde la multe întrebări

Cercetătorii au propus ca Olah să fie asociată cu lipidele care stimulează macrofagele, care sunt un tip de celule albe din sânge care înghit și ucid agenții patogeni.

Deși încurajarea acestor lipide poate părea benefică în lupta împotriva unui virus, nivelurile excesiv de ridicate de Olah pot duce la un răspuns imunitar hiperactiv și la niveluri nocive de inflamație.

Kedzierska a spus că speră ca cercetările în curs de desfășurare privind enzimele să răspundă la unele dintre întrebări.

„Sperăm cu adevărat să înțelegem mai bine grupurile cu risc ridicat, de exemplu femeile însărcinate și persoanele cu comorbidități precum obezitatea”, a spus ea.

Echipa lucrează acum la dezvoltarea și testarea metodelor de diagnostic bazate pe Olah pentru a examina pacienții spitalizați la admitere.

Vă recomandăm să citiți și:

Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri

Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia

Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul

Când limba poate fi roșie, albă sau albastră – și cât de grav este?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase