Home » Știință » Cum arăta și când a trăit Luca, strămoșul tuturor ființelor de pe Pământ?

Cum arăta și când a trăit Luca, strămoșul tuturor ființelor de pe Pământ?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.08.2024

Înțelegerea modului în care viața a apărut și a evoluat pe Pământ a fascinat oamenii dintotdeauna, iar cercetătorii din zilele noastre au făcut progrese majore în căutarea unor răspunsuri concrete.

Acum, un studiu speră să aducă și mai multe răspunsuri în căutarea originii vieții pe Pământ.

În urmă cu aproximativ 375 de milioane de ani, strămoșii noștri asemănători peștilor respirau prin branhii. În urmă cu peste 600 de milioane de ani, strămoșul tuturor animalelor și-a făcut apariția: microscopicul urmetazoan.

Strămoșul comun al tuturor organismelor vii

Cu miliarde de ani înainte ca asta să se întâmplă, strămoșul comun al tuturor organismelor vii, ultimul strămoș comun universal („Last universal common ancestor” sau pe scurt Luca), ar fi existat.

Oamenii de știință au încercat din răsputeri să-l identifice pe Luca în ultimele decenii, iar un subiect de dispută a fost și vârsta lui Luca. Cea mai timpurie fosilă pentru viața de pe Pământ are o vechime de aproape 3,4 miliarde de ani, potrivit ScienceAlert.

Unele studii au concluzionat că vârsta lui Luca s-ar apropia chiar de momentul formării Pământului, adică în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Alții cred că asta este imposibil.

A fost organismul din care toate ființele vii au apărut

Luca nu a fost însă prima formă de viață, ci a fost organismul din care toate ființele vii au apărut. Chiar și așa, oamenii de știință cred că organismele vii ar fi existat și înainte de Luca. Însă, cercetătorii vor să înțeleagă cum arăta și când a trăit Luca pentru a înțelege cum a evoluat viața pe planeta noastră.

Astfel, într-o cercetare publicată în Nature Ecology & Evolution, o echipă a folosit o combinație de metode științifice pentru a reconstrui genomul lui Luca și pentru a arăta cum i-ar fi permis genele să trăiască.

Ar fi fost un organism complex cu un genom mic

Pentru a-i reconstrui genomul, oamenii de știință au avut nevoie de genomuri (toate informațiile genetice dintr-un organism) de la mai multe grupuri de bacterii și arhee (organisme unicelulare diferite de bacterii) pentru a fi siguri că preiau mostre din viața modernă.

Au fost excluse eucariotele (plantele, animalele și fungii) pentru că acestea ar fi evoluat dintr-o uniune între arhee și bacterii mai târziu. Cercetătorii au dispus de un set de 700 de genomuri (350 arhee și 350 bacterii). În final, reconstruirea genomului le-a permis oamenilor de știință să estimeze metabolismul lui Luca, așa cum ar fi fost dacă era astăzi în viață. Luca ar fi fost un organism complex, precum bacteriile și arheele moderne, cu un genom mic. Totuși, nu au fost găsite dovezi pentru fotosinteză (folosită de unele bacterii) sau fixarea azotului, un proces chimic prin care unele bacterii și arhee moderne supraviețuiesc.

Luca a existat pe Pământ în urmă cu 4,2 miliarde de ani

Mai mult, în urma analizei, echipa a estimat că Luca a existat pe Pământ în urmă cu 4,2 miliarde de ani. Iar dacă asta este adevărat, codul genetic, translația proteică și viața ar fi trebuit să evolueze rapid, aproape imediat după formarea planetei.

Totuși, cercetătorii au atras atenția că ar trebui să luăm în considerarea posibilitatea ca multe alte organisme să fi existat în același timp cu Luca și să nu fie reprezentate de niciun organism de astăzi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Putem să moștenim cu adevărat traumele strămoșilor?

Un strămoș al vacilor cântărea doar 450 de grame

Cercetătorii cred că au aflat cum a apărut viața pe Pământ

Risc major pentru viața de pe Pământ: Apele lumii pierd oxigen

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase