Home » Cultură » Test de cultură generală. Care este cea mai veche religie din lume?

Test de cultură generală. Care este cea mai veche religie din lume?

Publicat: 20.08.2024

Adepții cred că hinduismul, una dintre principalele religii ale lumii moderne, cu aproximativ un miliard de adepți, este cea mai veche religie din lume, având texte scripturale complete care datează de acum 3.000 de ani.

Tradiția orală care a dat naștere Mahabharatei, de exemplu, datează probabil aproximativ din anii 850 î.Hr., deși forma sa scrisă în sanscrită este cu aproximativ 400 de ani mai recentă.

Zoroastrismul, principala religie pre-islamică practică în Iran, se bazează pe unele dintre acele compoziții orale sanscrite și, ulterior, texte scrise. Fondatorul său, Zarathustra, a scris imnuri care sunt mai vechi decât literatura sanscrită scrisă, ceea ce face posibil să afirmăm că zoroastrismul este cea mai veche religie din lume formal codificată, mai veche decât hinduismul.

Care este cea mai veche religie din lume?

Iudaismul datează de asemenea dintr-o veche antichitate, având o tradiție orală de aproape 4.000 de ani și texte scrise care ar putea fi mai vechi decât textele sanscrite și avestice ale hinduismului și zoroastrismului. De exemplu, Pentateuhul (primele cinci cărți ale Bibliei) are unele elemente scrise despre care se crede că au originat în mijlocul celui de-al II-lea mileniu î.Hr.

Răspunsul final la această întrebare depinde, în mare măsură, de ceea ce înseamnă termenul religie și evoluția sa: Necesită aceasta texte scrise? Pot aceste texte să fie datate cu precizie? Trebuie să fie la fel acum ca la început?

Majoritatea religiilor au mii de ani vechime

De exemplu, iudaismul, hinduismul și zoroastrismul așa cum sunt practicate astăzi au suferit anumite modificări față de formele lor cele mai antice, la fel ca religii mai recente precum creștinismul și islamul.

Se poate spune că majoritatea religiiior lumii cunoscute astăzi își au rădăcinile în practici care au mii de ani vechime, punctează Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care țară produce cel mai mult petrol?

Test de cultură generală. Care este singura țară fără drapel dreptunghiular?

Milioane de oameni îi datorează viaţa acestui om. Invenţia sa avea să revoluţioneze medicina

Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase