Studenții universitari sunt adesea ridiculizați pentru că mănâncă prost. Dar stereotipul unei diete proaste a rămas în trecut?
Studenții au reputația de a mânca doar paste și fast-food, dar dietele studenților sunt mult mai variate decât am crede, potrivit BBC.
Un studiu a arătat că unul din 10 studenți din Regatul Unit este vegetarian, adică de două ori mai mulți decât populația generală. Dietele care conțin puțină sau deloc carne au fost asociate cu beneficii pentru sănătate, deși starea generală de sănătate a unei diete vegetariene depinde alimentele care sunt consumate în locul cărnii.
Același studiu a arătat, de asemenea, că un sfert dintre studenți consumă alimente gata preparate în majoritatea sau în fiecare zi.
Într-o notă mai pozitivă, studenții consumă mai puțin alcool decât acum 10 ani, spune John Holmes, profesor de politici privind alcoolul la Universitatea Sheffield din Regatul Unit.
„Aceasta este o veste bună, deoarece dovezile sugerează că ne stabilim obiceiurile de consum de alcool în timpul tinereții adulte și le menținem de-a lungul vieții, iar riscurile pentru anumite boli, inclusiv bolile de ficat, bolile de inimă și unele tipuri de cancer (inclusiv de sân, intestin și gât), cresc în funcție de cantitatea pe care o bem de-a lungul vieții”, spune Holmes.
Conform cercetărilor, obiceiurile de consum de alcool ale studenților le pot afecta și alimentația; aceștia sunt mai predispuși să mănânce după ce au consumat alcool și mai predispuși să consume produse calorice bogate în sare și zahăr.
Acest comportament este perpetuat de falsa convingere că trebuie să mănânci ceva în paralel cu consumul de alcool pentru a ajuta la „absorbția alcoolului”, spune Jessica Kruger, profesor asistent clinic de sănătate comunitară și comportament sanitar la Universitatea din Buffalo, New York.
„Dacă cineva iese să bea, nu va căuta opțiuni sănătoase. Nici multe baruri sau restaurante care sunt deschise până târziu nu au multe opțiuni sănătoase, în special în zonele studențești”, spune ea.
Kruger a chestionat mai mult de 250 de studenți și a constatat că nici aceștia nu tind să facă alegeri sănătoase în ceea ce privește mâncarea a doua zi după ce au băut. Deși nu există date, ea sugerează că acest lucru s-ar putea datora faptului că alcoolul poate deshidrata și, ca răspuns, organismul tânjește după alimente sărate pentru a ne determina să bem mai multă apă.
„De asemenea, din cauza lipsei de somn, cunoștințele tale nu sunt acolo unde ar trebui să fie. Procesul decizional deficitar vine la pachet cu alcoolul, care, de asemenea, scade inhibițiile”, spune ea.
Există câteva alte motive, speculează cercetătorii, pentru care studenții ar putea să nu mănânce atât de sănătos.
„Există atât de multe variabile, cum ar fi mediul în care se află, condițiile de servire a mesei din campus și, de asemenea, observăm diferențe în modul în care este furnizată mâncarea în campusurile din diferite țări”, spune la rândul lui Giovanni Sogari, profesor de comportament al consumatorilor la Universitatea din Parma, Italia.
Tavanele înalte au un efect surprinzător asupra studenților care dau examen
Patru studenți au construit cel mai mic robot umanoid din lume, o reușită de Cartea Recordurilor
Primul parteneriat între OpenAI și o universitate. Ce vor putea face studenții?
Știința a confirmat! Cursurile de dimineață scad performanța studenților