Oamenii de știință au făcut o descoperire remarcabilă în apele de coastă ale Finlandei. Folosind o metodă inovatoare de determinare a vârstei plantelor acvatice, cercetătorii au identificat cea mai veche iarbă de mare cunoscută în lume, cu o vârstă impresionantă de 1.403 ani.
Descoperirea a fost posibilă printr-o tehnică nouă, denumită „ceas genetic”. Metoda implică măsurarea numărului de mutații genetice acumulate în timp de planta care se reproduce prin autoclonare. Acest proces a permis oamenilor de știință să determine cu o precizie fără precedent vârsta plantei originale.
Thorsten Reusch, coautor al studiului, a declarat pentru AFP: „Aceasta este prima estimare cu adevărat fiabilă a vârstei clonei”.
El a adăugat că noua metodă oferă un „ceas” capabil să determine momentul în care o plantă a crescut dintr-o sămânță sau o plantulă.
Cercetătorii au aplicat această tehnică inovatoare în 20 de locații din întreaga lume.
Rezultatul cel mai spectaculos a fost descoperirea unei pajiști subacvatice de iarbă de mare în Marea Baltică, lângă coastele Finlandei, cu o vârstă de 1.403 ani.
Studiul a fost publicat în revista științifică „Nature Ecology and Evolution”.