Ochii pot dezvălui multe despre sănătatea creierului nostru. Într-adevăr, problemele cu ochii pot fi unul dintre primele semne ale declinului cognitiv. Ultimul studiu arată că o pierdere a sensibilității vizuale poate prezice demența cu 12 ani înainte ca aceasta să fie diagnosticată.
Cercetarea s-a bazat pe 8 623 de persoane sănătoase din Norfolk, Anglia, care au fost urmărite timp de mai mulți ani. Până la sfârșitul studiului, 537 de participanți au dezvoltat demență, astfel încât am putut vedea ce factori ar fi putut preceda acest diagnostic.
La începutul studiului, s-a cerut participanților să efectueze un test de sensibilitate vizuală. Pentru acest test, ei trebuiau să apese un buton imediat ce vedeau un triunghi formându-se într-un câmp de puncte în mișcare. Persoanele care urmau să dezvolte demență au văzut mult mai lent acest triunghi pe ecran decât persoanele care nu au dezvoltat demență.
Problemele de vedere pot fi un indicator timpuriu al declinului cognitiv, deoarece plăcile amiloide toxice asociate cu boala Alzheimer pot afecta mai întâi zonele creierului asociate cu vederea, părțile creierului asociate cu memoria fiind afectate pe măsură ce boala progresează. Prin urmare, testele de vedere pot descoperi deficite înainte de testele de memorie.
Există mai multe alte aspecte ale procesării vizuale care sunt afectate de boala Alzheimer, cum ar fi capacitatea de a vedea conturul obiectelor (sensibilitatea la contrast) și de a discerne între anumite culori (capacitatea de a vedea spectrul albastru-verde este afectată la începutul demenței), iar acestea pot afecta viața oamenilor fără ca aceștia să fie imediat conștienți, scrie ScienceAlert.
Un alt semn timpuriu al bolii Alzheimer este un deficit al „controlului inhibitor” al mișcărilor oculare, în care stimulii care distrag atenția par să o rețină mai ușor. Persoanele cu Alzheimer par să aibă probleme în a ignora stimulii care le distrag atenția, ceea ce se poate manifesta prin probleme de control al mișcărilor oculare.
Dacă demența face mai dificilă evitarea stimulilor care distrag atenția, atunci aceste probleme ar putea crește riscul accidentelor rutiere. Unele dovezi sugerează că persoanele cu demență tind să proceseze ineficient chipurile persoanelor noi. Cu alte cuvinte, ei nu urmează modelul obișnuit de scanare a feței persoanei cu care vorbesc.
La oamenii sănătoși, acesta ar fi de la ochi la nas la gură. Facem acest lucru pentru a „imprima” fața și a ne-o aminti pentru mai târziu. Uneori, oamenii pot simți când persoana cu care vorbesc nu face acest lucru.
De fapt, unii medici care lucrează cu persoane cu demență vor recunoaște că cineva suferă de demență atunci când îl întâlnesc. Persoanele cu demență pot părea uneori pierdute, deoarece nu își mișcă intenționat ochii pentru a scana mediul înconjurător, inclusiv chipul persoanelor pe care tocmai le-au întâlnit.
În alte studii, s-a constatat că mișcările oculare de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga efectuate rapid (două mișcări oculare pe secundă) îmbunătățesc memoria autobiografică. Cu toate acestea, unele studii sugerează că acest efect benefic al mișcării ochilor avantajează doar persoanele dreptace. Nu suntem siguri de ce se întâmplă acest lucru.
În ciuda acestor descoperiri interesante, tratamentul pentru problemele de memorie folosind mișcările oculare deliberate la persoanele în vârstă nu a fost încă realizat atât de mult. De asemenea, utilizarea deficitelor în mișcările oculare ca diagnostic nu este o caracteristică obișnuită, în ciuda posibilităților tehnologiei mișcărilor oculare.
Descoperire revoluționară: Scanerele cerebrale prezic demența cu 9 ani înainte de apariție
Un studiu unic la nivel mondial arată că poluarea aerului crește riscul de demență
Ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de diagnostic
Proteinele ar putea prezice cine va dezvolta demență peste 10 ani