Home » Știință » Cum de nu pățesc nimic păsările de pe cablurile de înaltă tensiune?

Cum de nu pățesc nimic păsările de pe cablurile de înaltă tensiune?

Publicat: 03.08.2024

Cablurile electrice sunt un loc în care puteți vedea frecvent păsări. Cum de nu pățesc nimic păsările de pe cablurile de înaltă tensiune?

Ce se întâmplă cu păsările de pe cablurile de înaltă tensiune? Pentru început, motivul pentru care acestea se așază pe cabluri este destul de simplu de explicat. Firele oferă un loc convenabil de unde păsările își pot observa împrejurimile pentru a detecta posibili prădători sau prada, având o vedere neobstrucționată de frunzișul copacilor.

Cât despre motivul pentru care nu sunt electrocutate… adevărul este că multe dintre ele sunt. Un studiu din 2014 a estimat că între 0,9 și 11,6 milioane de păsări sunt ucise prin electrocutare în SUA în fiecare an. Păsările mai mari, cum ar fi răpitoarele, sunt deosebit de expuse riscului, deoarece există o probabilitate mai mare ca ele să atingă două fire sau un fir și o împământare.

Un studiu din 2016 realizat de Laboratorul Național de Criminalistică al U.S. Fish and Wildlife Service a examinat 417 răpitoare electrocutate, descoperind că aproape 80% dintre decese erau de vulturi cu cap alb sau acvile de munte.

De ce nu sunt electrocutate păsările de pe cablurile de înaltă tensiune?

Cu toate acestea, motivul pentru care majoritatea păsărilor nu sunt electrocutate este faptul că ele au evoluat cu capacitatea de a zbura și, astfel, ajung pe cablurile de înaltă tensiune folosindu-se de această abilitate.

Dacă s-ar fi urcat pe cablu folosind o scară și nu ar fi purtat „îmbrăcăminte” izolatoare, ar fi electrocutate la fel ca noi, explică IFL Science.

Păsările care stau pe un singur fir de înaltă tensiune nu sunt electrocutate deoarece nu sunt împământate.

„Păsările nu formează o conexiune între cablul electric și pământ, așa că nu închid circuitul. Dar dacă noi am atinge un fir de înaltă tensiune în timp ce stăm pe pământ, am închide circuitul și s-ar întâmpla lucruri rele”, a explicat Will Babb, de la Divizia de Faună a Departamentului de Resurse Naturale din Ohio.

Circuit închis

Imaginați-vă că împingeți o mulțime de mingi pe un lanț muntos și pe o potecă lungă din vârf. Acestea continuă de-a lungul acestei creste până la capăt și se rostogolesc pe potecă, transformând energia potențială gravitațională în energie cinetică. Dacă ați crea o altă potecă pe creastă care coboară mai repede muntele, ele s-ar rostogoli pe aceasta în loc să aștepte poteca de la sfârșitul traseului.

În același mod, un obiect conductiv și împământat care atinge un fir electric activ oferă o altă cale pentru ca electricitatea să curgă prin el. Astfel, dacă păsările ating un fir și un stâlp în același timp, acest lucru poate crea o cale către pământ, ceea ce este foarte periculos pentru păsări. Sau pot atinge simultan două fire dacă sunt suficient de mari, permițând astfel curgerea electricității, ceea ce, din nou, este foarte periculos pentru pasăre.

Vă recomandăm să citiți și:

De câte ori mergi la toaletă pe zi și ce spune asta despre tine?

De ce bărbații își lasă barba să crească? Motivele sunt surprinzătoare!

Umbrele se pot „mișca” mai rapid decât lumina. Sau nu?

Oamenii de știință vor să afle de ce ne îmbujorăm

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase