Ascunse în genomul nostru, unele dintre aceste bucăți de ADN străin pot fi transmise din generație în generație. Ele au fost considerate mult timp inactive, dar am aflat de atunci că aceste secvențe clandestine pot fi reactivate.
Acum, cercetătorii conduși de Atma Ivancevic, bioinformatician la Universitatea din Colorado, au descoperit că, de fapt, cancerele se pot folosi de unele dintre aceste părți ale virusurilor zombi în beneficiul lor.
„Studiul arată că bolile din zilele noastre pot fi influențate în mod semnificativ de aceste infecții virale străvechi cărora, până de curând, foarte puțini cercetători le acordau atenție”, spune Edward Chuong, biologul genomului și autorul principal, scrie ScienceAlert.
Considerate mult timp drept ADN „nedorit”, existența noastră ca mamifere se datorează unor fragmente de resturi virale cunoscute sub numele de retrovirusuri endogene (ERV), care au stimulat evoluția placentei. Nu am fi oameni fără ele.
Dar, la fel ca majoritatea lucrurilor, ERV-urile au și costuri, pe care abia începem să le înțelegem.
„Știm că celulele canceroase exprimă o mulțime de gene care nu ar trebui să fie activate, dar nimeni nu știe cu adevărat ce le activează”, explică Chuong. „Se pare că multe dintre comutatoarele care le activează sunt derivate din aceste virusuri”.
Ivancevic și echipa sa au analizat seturile de date publicate privind epigenomul a 21 de tipuri diferite de cancer și au fost surprinși să descopere că o anumită familie de ERV numită long terminal repeat 10 (LTR10) era activă la niveluri foarte ridicate. Virusul original a infectat strămoșii noștri primate în urmă cu aproximativ 30 de milioane de ani.
Un studiu funcțional efectuat pe o linie celulară de țesuturi de cancer colorectal a arătat că LTR10 a reglementat expresia genelor cu roluri stabilite în generarea tumorilor.
Atunci când genele moarte LTR10 au fost scoase din acțiune în celulele tumorale colorectale umane și la șoareci, genele care determină creșterea cancerului, inclusiv XRCC4, cunoscută ca fiind implicată în rezistența la tratament, au fost de asemenea dezactivate. Acest lucru a permis ca tratamentele care micșorează tumorile la șoareci să funcționeze mai bine.
LTR10 acționează ca un comutator epigenetic pentru a controla aceste gene, concluzionează Ivancevic și echipa sa.
Cancerele par să folosească aceste părți de virus pentru a schimba modelele de expresie genică în tumori, o singură familie de retrovirusuri reglând până la 70 de gene asociate cancerului.
Deși Ivancevic și echipa au putut spune ce gene LTR10 reglează în celulele tumorale, nu au putut verifica în mod direct dacă acele gene sunt asociate cu creșterea și răspândirea cancerului respectiv. Aceștia recomandă studii suplimentare ale organoizilor derivați de la pacienți pentru a face aceste conexiuni.
Cercetătorii suspectează că, pe măsură ce îmbătrânim, mai multe dintre aceste bucăți de virus zombi ar putea reveni la viață pe măsură ce apărarea noastră cedează, contribuind la alte probleme de sănătate mai târziu în viață.
Această cercetare a fost publicată în Science Advances.
Sindromul rar al „persoanei rigide”, tratat cu o terapie împotriva cancerului
Ce fac oncologii pentru a preveni riscul de cancer?
Consumul zilnic de băuturi carbogazoase crește riscul de cancer intestinal
Un studiu arată câte dintre decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite