Căutarea de remedii pentru mahmureala provocată de alcool este la fel de veche ca alcoolul însuși. Se vând multe leacuri și remedii, dar lipsesc dovezile științifice ale eficacității lor.
Recent, a atras atenția ideea că un pahar de ulei de măsline înainte de a consuma alcool poate preveni mahmureala.
Această idee, popularizată de personalități precum producătorul muzical Benny Blanco, care a discutat-o în cadrul emisiunii The Tonight Show Starring Jimmy Fallon, sugerează că uleiul de măsline poate acoperi stomacul și încetini absorbția alcoolului, reducând astfel simptomele mahmurelii.
Această afirmație nu are însă niciun suport științific și ar trebui abordată cu mult scepticism.
Teoria din spatele trucului cu uleiul de măsline vizează conținutul său ridicat de grăsimi, care formează un strat pe mucoasa stomacului, încetinind viteza cu care alcoolul este absorbit în sânge. Această absorbție mai lentă ar trebui să reducă intensitatea mahmurelii.
Deși este adevărat că alimentele grase pot întârzia într-o anumită măsură absorbția alcoolului, eficacitatea acestei tactici este îndoielnică.
Absorbția alcoolului are loc în principal în intestinul subțire, doar aproximativ 20% fiind absorbit în stomac. Aceasta înseamnă că, chiar dacă uleiul de măsline încetinește absorbția inițială în stomac, cea mai mare parte a alcoolului va fi absorbită mai târziu în procesul digestiv.
De asemenea, metabolismul organismului sau descompunerea naturală a alcoolului, care implică modificarea chimică a acestuia de către ficat cu ajutorul propriului său mecanism proteic, este cauza principală a simptomelor mahmurelii, cum ar fi deshidratarea, durerile de cap și greața. Uleiul de măsline nu interferează cu acest proces metabolic într-un mod care ar schimba rezultatele mahmurelii.
O abordare cuprinzătoare a prevenirii mahmurelii implică mai mulți factori, cum ar fi hidratarea, nutriția și moderarea consumului de alcool. Deși uleiul de măsline poate contribui la încetinirea ușoară a absorbției alcoolului, acesta este departe de a fi o soluție completă.
În loc să se bazeze pe uleiul de măsline, există mai multe metode bine stabilite pentru a preveni sau atenua mahmurelile.
De exemplu, deshidratarea este un factor major care contribuie la simptomele mahmurelii. Consumul de apă înainte, în timpul și după consumul de alcool poate ajuta la menținerea nivelului de hidratare și la reducerea severității mahmurelii.
De asemenea, consumul unei mese nutritive înainte de a bea poate încetini absorbția alcoolului mai eficient decât o gură de ulei de măsline. Alimentele bogate în proteine, grăsimi și carbohidrați complecși pot oferi o abordare mai echilibrată pentru atenuarea efectelor alcoolului, scrie ScienceAlert.
Cea mai eficientă modalitate de a preveni mahmureala este să beți cu moderație. Stabilirea limitelor și ritmarea consumului de alcool pot reduce semnificativ riscul de mahmureală.
România este cea mai ieftină țară membră UE pentru alimente și băuturi nealcoolice
Lege adoptată în Parlament: Fără alcool, tutun și băuturi energizante vândute minorilor
Un gel pe bază de lapte ar putea reduce efectele nocive ale alcoolului