Home » Știință » La ce temperatură trebuie să setăm aparatul de aer condiționat?

La ce temperatură trebuie să setăm aparatul de aer condiționat?

Publicat: 16.07.2024

În biroul tău este prea frig? Ai nevoie să te răcorești pentru a rămâne sănătos? Ar trebui să îți setezi termostatul conform recomandărilor de la compania ta de utilități? Dacă ai norocul să ai aer condiționat, sunt mulți factori de luat în considerare când alegi temperatura potrivită pentru aerul condiționat.

Confortul și evitarea impacturilor negative asupra sănătății cauzate de expunerea la căldură sunt esențiale. Dar cu cât este mai cald afară comparativ cu setarea termostatului, cu atât mai mult consumă aerul condiționat. Acest lucru poate solicita rețelele electrice și crește riscul de pene de curent mortale în timpul valurilor de căldură.

În locurile cu rețele electrice poluante, energia folosită pentru răcirea clădirilor poate determina centralele electrice să ardă mai multe combustibili fosili, ceea ce, la rândul său, influențează încălzirea globală cauzată de schimbările climatice. În plus, utilizarea intensă a energiei poate genera facturi mari la electricitate. Deci, ce e de făcut? Și care este temperatura potrivită pentru aerul condiționat?

Care este temperatura potrivită pentru aerul condiționat?

Există numeroase recomandări și linii directoare pentru setarea termostatului, acoperind o gamă largă.

28°C: temperatură recomandată de Ministerul Mediului din Japonia pentru a economisi energie. A fost implementată în birouri și magazine, împreună cu încurajarea de a purta haine de birou mai puțin formale.

Aceasta este recomandată și în Coreea de Sud, cu excepții pentru anumite tipuri de clădiri, cum ar fi școlile și grădinițele, centrele pentru seniori și hotelurile. Toronto Hydro recomandă această temperatură când nu ești acasă.

Temperatura recomandată de OMS

27°C: recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care sugerează și adăugarea unui ventilator pentru a face temperatura să se simtă cu 4°C mai scăzută. Spania a interzis setarea termostatelor sub acest nivel în locuri publice, deși este doar o recomandare pentru acasă. Grecia și Italia (cu excepția spitalelor) folosesc și ele acest punct de referință pentru clădirile publice.

26°C: setarea maximă de vară recomandată de Toronto Hydro și standardul pentru ergonomia la locul de muncă în clădirile ocupate al Asociației Canadiene de Standardizare. Unele grupuri doresc, de asemenea, să legifereze acest nivel ca fiind temperatura maximă permisă în interior în Toronto.

Temperatura potrivită pentru aerul condiționat, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA

25,5°C: recomandată de Energy Star, un parteneriat de etichetare a eficienței energetice realizat între Agenția pentru Protecția Mediului din SUA și companiile private care produc electrocasnice. Temperatura este, de asemenea, recomandată de guvernul din Hong Kong, care spune că aceasta urmărește un echilibru între economisirea energiei și reducerea emisiilor de CO2, precum și confortul termic.

25°C: recomandată de BC Hydro, care sugerează, de asemenea, oprirea aerului condiționat când nu ești acasă timp de o oră sau mai mult.

Temperatura potrivită recomandată de Asociația Canadiană de Standardizare

24,5°C: temperatura „optimă” de vară, conform standardului pentru ergonomia la locul de muncă al Asociației Canadiene de Standardizare. (Intervalul sugerat este de la 23°C la 26°C.)

24°C: recomandată de Societatea Americană a Inginerilor de Încălzire, Refrigerare și Aer Condiționat pentru atunci când ești acasă în timpul zilei. Societatea recomandă o temperatură mai mare noaptea.

Temperatura potrivită pentru aerul condiționat în America de Nord

22°C: este considerată temperatura tipică pentru spațiile cu aer condiționat în America de Nord. Se bazează pe ceea ce studiile au găsit confortabil, dar există critici că aceasta se bazează pe studii mici cu bărbați în costume, și există multe dovezi că femeile preferă o temperatură mai ridicată.

„Din păcate, nu cred că există o setare magică”, a spus Brendan Haley, director de politici pentru Efficiency Canada. El a notat că acest lucru poate depinde de mulți factori, inclusiv de unii care pot varia în timp, cum ar fi vârsta și starea de sănătate.

Temperatura potrivită pentru aerul condiționat pentru persoanele în vârstă

Persoanele în vârstă și cele cu anumite condiții de sănătate cronice, cum ar fi bolile de inimă sau de rinichi, precum și cele cu schizofrenie, sunt mai susceptibile să moară în timpul valurilor de căldură și sunt considerate mai vulnerabile la căldură.

Glen Kenny, profesor de fiziologie umană la Universitatea din Ottawa (Canada), a spus că agențiile de sănătate au considerat în general temperaturile interioare de 24°C până la 28°C ca fiind sigure pentru persoanele vulnerabile, dar acest interval se bazează pe statistici. Așa că a testat recent un grup de seniori cu vârste între 65 și 85 de ani. După opt ore la 26°C, aceștia nu au avut creșteri ale temperaturii corpului, ale ritmului cardiac sau ale tensiunii arteriale, sugerând că 26°C este o temperatură sigură pentru o expunere de o zi.

Cu toate acestea, a spus el, „26°C încă este o temperatură foarte mare și potențial inconfortabilă pentru oameni”.

El a adăugat că expunerile mai lungi ar putea perturba somnul persoanelor vulnerabile. „Acest lucru poate înrăutăți sănătatea lor generală”, subliniază el, citat de CBC.

Kenny speră să investigheze acest lucru în continuare. Recomandările de temperatură pot fi mai mari de 26°C în unele țări, în funcție de factori precum capacitatea rețelelor electrice și climate.

Unii oameni sunt obișnuiți cu temperaturile mai mari

Kenny a recunoscut că oamenii din unele țări sunt obișnuiți cu temperaturi mai ridicate. „Va exista un nivel de adaptare, de aclimatizare la acel mediu”, a spus el, deși acest lucru poate dura săptămâni.

Prea multe aparate de aer condiționat care funcționează prea intens au dus la pene mortale în țări precum Pakistan. În Canada, acestea au fost acuzate pentru pene mici, cum ar fi una în vestul Ottawa anul trecut. În B.C., anul trecut, unii proprietari au avertizat chiriașii împotriva instalării aparatelor de aer condiționat, spunând că clădirile mai vechi nu au capacitatea electrică pentru a le suporta.

Acesta poate fi motivul pentru care multe companii de utilități recomandă menținerea termostatului mai aproape de 26°C decât de 22°C.

Deci care este temperatura potrivită pentru aerul condiționat?

Cercetătorul climatologic Andrew Dessler explică faptul că aparatele de aer condiționat trebuie să funcționeze exponențial mai greu cu cât este mai cald afară comparativ cu temperatura setată în interior, consumând exponențial mai multă energie și ducând la facturi mai mari.

„Aerul condiționat este scump și, din cauza schimbărilor climatice, devine mult mai scump”, a scris el în newsletter-ul său, The Climate Brink.

El a dat exemplul unei persoane care dorește să-și răcească locuința la 24°C. Dacă temperatura exterioară crește de la 36°C la 38°C din cauza schimbărilor climatice, acest lucru va necesita cu 42% mai multă energie, a calculat el.

Deja, a spus Dessler, facturile pentru aerul condiționat sunt inaccesibile pentru unii.

Jim Bolger, președintele companiei de vânzări și servicii HVAC Waterloo Energy Products din Ontario, a recunoscut că pentru unii oameni, o diferență de 10 sau 20 de dolari la factura de energie ar putea fi semnificativă.

Vă recomandăm să citiți și:

Inginerii au descoperit cum să stocheze CO2 în beton fără a-i compromite rezistența

Peruca te poate otrăvi! Ce au găsit cercetătorii în părul sintetic?

Celulele solare care se „vindecă” singure ar putea deveni, curând, realitate

Obiceiul simplu care ne poate prelungi viața

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia Domnului”
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia ...
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?
Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?
Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?