Viața era plină de peripeții pentru crocodilii din Egiptul Antic. Fiind cei mai emblematici prădători ai Nilului, aceste creaturi solzoase erau în centrul unui cult bizar, fiind venerate, răsfățate și sacrificate. Totuși, a durat mii de ani pentru ca cercetătorii să descopere cum erau atrase aceste reptile venerabile din habitatul lor natural. Iată secretele vechiului cult egiptean al crocodilului!
Secretele vechiului cult egiptean al crocodilului au fost în sfârșit dezvăluite datorită unei noi analize a unui crocodil mumificat egiptean aflat într-un muzeu din Marea Britanie. O serie de scanări au relevat prezența unui cârlig de pescuit împreună cu un pește nedigerat în stomacul creaturii, indicând faptul că crocodilul a fost capturat sălbatic și ucis aproape imediat după ce a fost prins.
„Egiptenii antici venerau crocodilii drept reprezentări ale lui Sobek, Lordul Nilului și al mlaștinii primordiale din care credeau că a fost creat Pământul”, scriu autorii unui nou studiu care descrie animalul mumificat. Aceștia explică, de asemenea, că „centre de activitate sacră dedicate crocodililor” au fost descoperite în tot Egiptul, evidențiate de prezența unui număr mare de crocodili mumificați, unii având până la 6 metri lungime.
Cu toate acestea, în timp ce nenumărați crocodili par să fi fost sacrificați, unii au fost aparent răsfățați drept „animale de cult”, care erau lăsate să moară de moarte naturală. Cel mai faimos dintre aceștia se numea Suchus și trăia la centrul de cult din Crocodilopolis.
„Considerat a fi încarnarea vie a lui Sobek, Suchus avea un iaz dedicat în complexul templului, unde primea o dietă luxoasă de pâine, carne și vin livrate de preoți și podoabe din metale prețioase și bijuterii”, scriu autorii studiului. „Ca animal de cult, Suchus primea îngrijirea demnă de un zeu pe pământ”, adaugă ei.
Ceea ce îi derutează pe cercetători, totuși, este cum reușeau egiptenii antici să procure atât de mulți crocodili uriași pentru practicile lor religioase. Bazându-se pe descoperirea unei creșe antice la situl arheologic Medinet Madi, unii sugerează că animalele ar fi fost crescute în captivitate, deși nu este clar modul în care aceste creaturi feroce ar fi putut fi ținute și îngrijite odată ce atingeau proporții adulte.
Alte surse, inclusiv scrierile istoricului grec Herodot, indică faptul că crocodilii erau prinși din sălbăticie după ce erau atrași pe malurile Nilului de sunetul unui porc bătut.
Pentru a descoperi ce se întâmpla cu adevărat pe malurile apei, autorii studiului au scanat un crocodil mumificat de 2,2 metri lungime din Muzeul și Galeria de Artă din Birmingham. Spre surprinderea lor, au găsit un cârlig de pescuit din bronz în stomacul animalului, sugerând că acesta nu a fost crescut în captivitate, ci a fost „un animal sălbatic vânat în scopul mumificării”.
În tractul digestiv, cercetătorii au găsit și un pește mic care încă nu fusese digerat de sucurile digestive ale crocodilului. Această descoperire indică faptul că creatura și-a consumat ultima masă cu foarte puțin timp înainte de a muri, ceea ce înseamnă că trebuie să fi fost ucisă și mumificată aproape imediat după ce a fost prinsă.
„Intervalul aparent scurt de timp dintre ingerarea peștelui și moartea animalului sugerează că crocodilul a fost prins sălbatic și carcasa a fost procesată pentru mumificare la scurt timp după aceea”, explică autorii, citați de IFL Science.
Aceste descoperiri sugerează că crocodilul a fost „prins și mumificat de către egiptenii antici drept o ofrandă pentru zeul Sobek”, conchid ei.
Studiul este publicat în revista Digital Applications in Archaeology and Cultural Heritage.
Un bărbat s-a „trezit” cu 3 schelete de mamut în pivniță
O cutie de piatră cu ofrande ceremoniale rare, descoperită de arheologii mexicani
Ziua în care cuceritorul Mehmed al II-lea a îngenuncheat Constantinopolul