O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători de la Universitatea Peking din Beijing au descoperit că temperatura feței poate oferi indicii importante despre starea de sănătate a unei persoane.
Cercetătorii au descoperit că temperaturile din diferite regiuni ale feței sunt asociate cu diferite boli cronice, precum diabetul și hipertensiunea arterială, ceea ce ar putea ajuta medicii să diagnosticheze și să detecteze bolile metabolice.
Aceste diferențe de temperatură nu sunt ușor perceptibile prin atingerea proprie. Cu toate acestea, ele pot fi identificate cu ajutorul unor modele de temperatură specifice derivate din inteligența artificială, care necesită o cameră termică și un model instruit cu date.
Cercetările viitoare pe această temă pot ajuta în mod semnificativ medicii în detectarea precoce a bolilor, a relatat Science Daily.
„Îmbătrânirea este un proces natural”, spune Jing-Dong Jackie Han, autorul lucrării de la Universitatea Peking din Beijing. „Dar instrumentul nostru are potențialul de a promova îmbătrânirea sănătoasă și de a ajuta oamenii să trăiască fără boli”.
Pentru a prezice vârsta biologică a oamenilor, care indică cât de bine îmbătrânește organismul, echipa a folosit anterior o structură facială 3D. Temperaturile faciale a peste 2.800 de participanți chinezi, cu vârste cuprinse între 21 și 88 de ani, au fost analizate de Han și colegii săi.
Apoi, informațiile au fost folosite de cercetători pentru a antrena modele AI care ar putea prezice vârsta termică a unei persoane. Aceștia au identificat mai multe regiuni cheie ale feței în care temperaturile erau semnificativ legate de vârstă și sănătate, inclusiv nasul, ochii și obrajii.
Echipa a descoperit că temperatura nasului scade odată cu vârsta într-un ritm mai rapid decât alte părți ale feței. Acest lucru înseamnă că persoanele cu nasul mai cald au o vârstă termică mai tânără. Pe de altă parte, temperaturile din jurul ochilor tind să crească odată cu vârsta.
De asemenea, echipa a constatat că persoanele cu tulburări metabolice precum diabetul și boala ficatului gras au o îmbătrânire termică mai rapidă. În comparație cu omologii lor sănătoși de aceeași vârstă, aceștia aveau tendința de a avea temperaturi mai ridicate în zona ochilor.
În plus, persoanele cu tensiune arterială crescută aveau, de asemenea, temperaturi mai ridicate ale obrajilor.