Home » Știință » O pastilă cu ketamină tratează depresia fără efecte psihedelice, arată un nou studiu

O pastilă cu ketamină tratează depresia fără efecte psihedelice, arată un nou studiu

Publicat: 07.07.2024

O nouă pastilă care eliberează lent ketamină ar putea trata persoanele cu depresie severă fără a le provoca efectele secundare psihedelice ale acestui medicament adesea folosit în exces, au sugerat primele rezultate ale unui studiu.

Din ce în ce mai multe cercetări au demonstrat că ketamina este eficientă pentru aproximativ un sfert dintre persoanele care suferă de depresie și pentru care medicamentele antidepresive obișnuite au puține beneficii.

În multe țări, ketamina a fost prescrisă pentru depresie de ani de zile. Medicamentul a fost mult timp administrat intravenos în clinici, dar, mai recent, un spray nazal care utilizează un derivat numit esketamină a crescut în popularitate.

Ambele pot provoca pacienților efecte secundare, cum ar fi disocierea, hipertensiunea arterială și o frecvență cardiacă crescută. Există, de asemenea, temeri că utilizarea medicală a medicamentului ar putea aluneca spre abuz.

„Pastila descrisă în revista Nature Medicine are nevoie de mai mult de 10 ore pentru a se descompune în ficat”, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Paul Glue.

Ketamina, prescrisă pentru depresie de ani de zile

„Feedback-ul cu adevărat interesant din partea pacienților este lipsa efectelor secundare – nicio euforie, nicio disociere”, a declarat cercetătorul de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă. „Nu cred că aceste tablete ar fi atractive pentru persoanele care abuzează de ketamină”.

Studiul de fază 2 a implicat mai mult de 270 de persoane cu depresie care încercaseră anterior o medie de patru medicamente antidepresive diferite.

Mai mult de jumătate dintre cei care au luat pastila de ketamină au intrat în remisie pentru depresia lor, în timp ce 70% din grupul placebo a recidivat după 13 săptămâni, potrivit studiului.

Julaine Allan, un expert în sănătate mintală și dependență de la Universitatea Charles Sturt din Australia, care nu a fost implicat în studiu, a lăudat cercetarea, subliniind în același timp că sunt necesare mai multe date. Ketamina nu funcționează pentru toată lumea, iar „efectele pozitive pot dispărea în timp”, a declarat ea pentru AFP.

Pastila a avut totuși unele efecte secundare

Michel Hofmann, psihiatru la Spitalele Universitare din Geneva, a declarat că există un „entuziasm real” în comunitatea medicală pentru potențialul ketaminei în tratarea depresiei. „Pentru pacienții care nu răspund la medicamentele convenționale, ketamina oferă o modalitate de a evita terapia cu electroșocuri”, a declarat el pentru AFP.

Acest tratament de ultimă instanță, care presupune trimiterea de curenți electrici prin creier, s-a dovedit a fi eficient. Dar poate provoca pierderi de memorie – iar unii pacienți se tem de procedură.

Pastila de Ketamina a avut totuși unele efecte secundare, cele mai frecvente fiind durerile de cap, amețelile și anxietatea, scrie MedicalXpress.

Sunt necesare mai multe cercetări, inclusiv studii de fază 3, înainte ca medicamentul să poată fi analizat de agențiile naționale de medicamente, ceea ce înseamnă că vor trece cel puțin doi sau trei ani până când pacienții vor putea avea acces la pastile, a declarat Glue.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Terapia cu electroșocuri, mai eficientă în tratarea depresiei decât ketamina

Ketamina reduce suicidul prin îmbunătățirea cogniției pacienților cu depresie

De ce este ketamina un antidepresiv atât de puternic?

Un experiment cu ketamină a dezvăluit un fenomen pe care oamenii de știință nu l-au mai văzut până acum

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase