Home » Știință » Roverul Perseverance a prelevat nu doar roci de pe Marte, ci și aerul

Roverul Perseverance a prelevat nu doar roci de pe Marte, ci și aerul

Publicat: 26.06.2024

Oamenii de știință nu sunt interesați doar de rocile pe care le-a colectat roverul Perseverance al NASA pe parcursul explorărilor sale, ci și de aerul de pe Marte.

De la amartizare, în 2021, Perseverance a adunat 24 de mostre de rocă marțiană și praf, cunoscute și sub numele de regolit. Aceste probe de rocă ar putea oferi informații valoroase despre trecutul antic al planetei și despre posibilitatea existenței vieții pe Marte.

Cu toate acestea, aerul de pe Marte sigilat în tuburile de probă ar putea fi la fel de important. Oamenii de știință cred că acest aer proaspăt de pe Planeta Roșie ar putea dezvălui indicii noi despre atmosfera marțiană.

Aerul de pe Marte, la fel de important ca rocile

„Mostrele de aer de pe Marte ne-ar putea spune lucruri noi nu doar despre climatul și atmosfera actuală, ci și despre cum s-au schimbat acestea în timp. Ne va ajuta să înțelegem cum evoluează climate diferite de ale noastre”, a declarat Brandi Carrier, cercetătoare la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Mostrele sunt sigilate în tuburi de titan care permit existența unui „spațiu liber” (aer) în jurul materialului stâncos, oferindu-le oamenilor de știință posibilitatea de a studia interacțiunea dintre atmosfera marțiană și suprafața planetei.

Spațiul liber ar putea dezvălui, de asemenea, gaze minore din atmosfera marțiană, care este compusă în principal din dioxid de carbon, dar care ar putea conține și cantități mici de alte gaze datând din perioada formării planetei și ar putea oferi informații valoroase despre dimensiunea și toxicitatea particulelor de praf, aspecte ce vor ajuta la evaluarea riscurilor pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte, notează Space.com.

„Mostrele de gaz au multe de oferit pentru oamenii de știință care studiază Planeta Roșie”, a declarat Justin Simon, geochimist la Johnson Space Center al NASA. Simon face parte dintr-un grup de experți internaționali care decid ce mostre ar trebui să colecteze roverul.

„Chiar și oamenii de știință care nu studiază planeta Marte ar fi interesați, deoarece aceste mostre vor aduce lumină asupra modului în care se formează și evoluează planetele”, a adăugat Simon.

Un proces complex

Mostrele sunt colectate și stocate pentru a fi livrate pe Pământ în cadrul campaniei de returnare a mostrelor de pe Marte. Totuși, va trece mult timp până când mostrele vor fi deschise și analizate de oamenii de știință în laboratoarele de pe Pământ, având în vedere costul și complexitatea unei misiuni de returnare a mostrelor. Din acest motiv, NASA a cerut recent o abordare mai simplă și mai rapidă pentru a aduce mostrele acasă. Când, sau dacă, mostrele vor fi readuse pe Pământ, oamenii de știință vor extrage gazul într-o „capcană de frig”, unde va fi condensat într-un solid sau lichid. Un proces similar a fost folosit pentru a studia aerul capturat în mostre colectate de pe Lună în timpul misiunii Apollo 17.

Cu mostrele de pe Marte, cercetătorii speră, de asemenea, să înțeleagă mai bine cât de mulți vapori de apă se află aproape de suprafața marțiană și, în consecință, de ce se formează gheața în anumite locuri de pe planetă. Vaporii de apă capturați în mostrele de aer ar putea să ofere și informații despre modul în care a evoluat în timp ciclul apei de pe Marte.

Vă recomandăm să citiți și:

Calea Lactee ar fi intrat în coliziune cu ceva uriaș chiar în timpul existenței Pământului

Test de cultură generală. De ce nu consideră cercetătorii că Pluto este planetă?

Oamenii de știință încearcă să afle care este forma Universului

Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase