Home » Istorie » O tabără militară asiriană distrusă de „îngerul Domnului” a fost găsită, susține un om de știință

O tabără militară asiriană distrusă de „îngerul Domnului” a fost găsită, susține un om de știință

O tabără militară asiriană distrusă de „îngerul Domnului” a fost găsită, susține un om de știință
Credit foto: Dr. Osama Shukir Muhammed Amin/CC BY-SA 4.0
Publicat: 23.06.2024

Taberele militare folosite de regele asirian Sanherib, ale cărui fapte de asediere a Lahishului și Ierusalimului sunt detaliate în Biblia ebraică, au fost în sfârșit identificate, spune un savant. Unde se află această tabără militară asiriană distrusă?

În momentul asediilor, care au avut loc în jurul anului 701 î.Hr., asirienii controlau un imperiu aflat în expansiune rapidă, care se întindea de la Golful Persic până la Marea Mediterană.

Asediile de la Lahish și Ierusalim sunt menționate frecvent în Biblia ebraică și se presupune că s-au încheiat la Ierusalim când „îngerul Domnului a ieșit și a ucis o sută optzeci și cinci de mii în tabăra asiriană” (Cartea Împăraților 19:35). Însă inscripțiile antice asiriene spun o poveste diferită, susținând că Ezechia, regele Iudeei, a plătit un tribut mare pentru a-i determina pe asirieni să plece.

O tabără militară asiriană distrusă ar fi fost, în sfârșit, găsită

La Muzeul Britanic din Londra, există un relief care înfățișează asediul Lahishului și arată tabăra asiriană. Stephen Compton, un savant independent specializat în arheologia Orientului Apropiat, a comparat acest relief cu fotografii din prima jumătate a secolului al XX-lea care arată Lahishul. El a identificat un sit la nord de Lahish cu o structură ovală cu ziduri, despre care crede că ar putea fi o tabără militară asiriană distrusă.

Compton a observat că taberele asiriene aveau tendința de a fi ovale. Numele arab al sitului propus este „Khirbet al Mudawwara”, iar în Evul Mediu, cuvântul „Mudawwara” putea însemna un loc unde un sultan și-a plasat tabăra militară. Acest lucru sugerează că oamenii care locuiau în situl respectiv în vremuri mai recente știau că asirienii antici l-au folosit ca tabără, a remarcat Compton într-un articol publicat în numărul din iunie al revistei Near Eastern Archaeology.

În plus, un sondaj arheologic realizat la începutul secolului al XX-lea a găsit rămășițele unor fragmente de ceramică ale căror stiluri datează din perioada în care Sanherib a asediat Lahishul, a notat Compton. El a declarat pentru Live Science că a trimis o copie a lucrării sale arheologilor care lucrează la situl Lahish și speră că viitoarele săpături vor clarifica dacă tabăra asiriană este situată acolo.

Asediul Iersualimului

În cazul taberei de la Ierusalim, Compton a folosit fotografii aeriene vechi și înregistrări de săpături arheologice din secolul al XIX-lea pentru a examina peisajul. El a remarcat că între anii 1881 și 1882, Palestine Exploration Fund (PEF) a găsit ziduri la un sit numit Jebel el Mudawwara, situat la nord de Muntele Templului. Palestine Exploration Fund este o organizație non-profit care facilitează cercetarea în regiune.

Arheologii din secolul al XIX-lea au crezut că acolo era o tabără romană, dar înregistrările de săpături indică faptul că tabăra era ovală. „Taberele militare romane erau dreptunghiulare, în timp ce fotografiile indică faptul că aceasta era aproximativ ovală, conform cu o tabără asiriană”, a scris Compton. În plus, numele „Mudawwara”, un nume asociat cu taberele militare, este folosit de sursele din secolul al XIX-lea pentru a descrie situl.

Dacă acesta este locul unde Sanherib și-a instalat tabăra pentru a asedia Ierusalimul, ar putea fi și Nob, un sit care a găzduit odată Tabernacul (Cortul întâlnirii), un sanctuar portabil construit de Moise, a spus Compton. Biblia ebraică susține că Tabernacul a fost instalat la Nob și că Nob era locul unde Sanherib s-a oprit pentru a ataca Ierusalimul.

Este greu de confirmat dacă situl este într-adevăr o tabără militară asiriană distrusă

Istoria sitului din secolul al XX-lea ar putea face mai dificilă realizarea de noi săpături acolo. În anii 1930, britanicii au construit o instalație de depozitare a muniției pe sit, și a devenit cunoscut sub numele de „Ammunition Hill”. În 1948, armata iordaniană a poziționat soldați pe sit și a construit o serie de tranșee și fortificații. Iar în 1967, a avut loc o bătălie sângeroasă între trupele israeliene și cele iordaniene, care a dus la cucerirea dealului de către trupele israeliene. Astăzi, acolo se află un muzeu și un memorial.

Savanții care nu au fost implicați în cercetare au avut opinii mixte despre această tabără militară asiriană distrusă. Unii au notat că ideea că situl Khirbet al Mudawwara de la Lahish este o tabără asiriană este plauzibilă. „Cazul Lahishului este cel mai interesant”, a declarat Israel Finkelstein, profesor emerit de arheologie la Universitatea Tel Aviv (Israel).

„Următorul lucru de făcut este să verificăm situl în teren”, a spus Finkelstein.

Eckart Frahm, profesor de asiriologie la Universitatea Yale (SUA), a spus că este posibil ca Khirbet al Mudawwara să fi fost o tabără de asediu asiriană.

Nu toți savanți cred că acolo ar fi existat cu adevărat o tabără militară

Cu toate acestea, alții sunt sceptici. David Ussishkin, profesor emerit de arheologie la Universitatea Tel Aviv, care a desfășurat lucrări extensive la Lahish, a declarat că el crede că tabăra de asediu era la sud-vest de Lahish.

Între timp, ideea că Jebel el Mudawwara ar fi tabăra de asediu pentru Ierusalim a primit un răspuns negativ. Frahm a spus că inscripțiile asiriene sugerează că, în timp ce Sanherib a blocat Ierusalimul, nu a încercat să-l cucerească prin asalt sau folosind mașinării de asediu. Inscripțiile asiriene spun că Sanherib a construit „structuri fortificate” pentru a bloca Ierusalimul, mai degrabă decât să construiască o singură tabără, a spus Frahm.

Frahm a mai contrazis și înțelesul cuvântului arab „mudawwara”, spunând că nu se referă neapărat la un loc unde un sultan și-ar plasa cortul. „Sensul de bază al cuvântului arab ‘mudawwara’, dacă nu mă înșel foarte mult, este ‘loc rotund’ și, în opinia mea, multele al-Mudawwara discutate de autor indică pur și simplu rotunjimea structurii pe care o descrie termenul”, a spus Frahm.

Sursele au notat că sunt necesare investigații suplimentare. Mordechai Cogan, profesor emerit de istorie biblică la Universitatea Ebraică din Ierusalim (Israel), a declarat că peisajul unde sunt situate siturile ar putea fi ideal pentru taberele militare asiriene, dar a spus și că sunt necesare noi săpături arheologice.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cât de veche este specia Homo sapiens?

Un șarpe enorm din India antică era mai lung decât un autobuz

Oamenii trăiau într-un tub de lavă în urmă cu 7.000 de ani în Peninsula Arabică

Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase