Home » Istorie » Test de cultură generală. Ce legumă credeau egiptenii antici că este un afrodiziac?

Test de cultură generală. Ce legumă credeau egiptenii antici că este un afrodiziac?

Publicat: 18.06.2024

Curiozitatea de astăzi ne poartă cu milenii în urmă. Ce legumă credeau egiptenii antici că este un afrodiziac?

Ce legumă credeau egiptenii antici că este un afrodiziac? Este vorba despre lăptucă (salata verde).

În Egiptul antic, salata verde era considerată un afrodiziac. Se spunea că zeului egiptean al fertilităţii Min îi plăcea enorm salata verde, potrivit Britannica.

Salata verde a fost cultivată timp de milenii; aceasta a fost reprezentată de egiptenii antici pe pereții mormintelor datând încă din anul 2.700 î.Hr. Primele forme ale acestei legume semănau cu două tipuri moderne de salată: romaine, din cuvântul francez „romaine” (de la Roma), și salata cos, despre care se crede că a fost găsită pe insula Kos, situată de-a lungul coastei Turciei de azi.

Ce legumă credeau egiptenii antici că este un afrodiziac?

Însă, în Egiptul Antic, în jurul anului 2.000 î.Hr., salata nu era un aperitiv popular, ci un afrodiziac, un simbol falic care reprezenta mâncarea zeului egiptean al fertilității Min. (Nu este clar dacă dezvoltarea salatei în Egipt este anterioară apariției sale pe insula Kos.) Zeul, adesea reprezentat cu un penis erect în picturi și reliefuri pe pereți, era cunoscut și ca „marele iubirii”, așa cum este numit într-un text de la Templul din Edfu. Se credea că planta îl ajuta pe zeu să „execute actul sexual neobosit”.

Salima Ikram, profesoară de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo (Egipt), specializată în alimentația Egiptului Antic, explică rolul lui Min în istoria salatei. „Pe parcursul a peste 3.000 de ani, rolul său s-a schimbat, dar el a fost mereu asociat cu salata”, spune ea, citată de Smithsonian Magazine.

„O substanță albicioasă, lăptoasă”

Primele dintre aceste reprezentări au apărut în jurul anului 1.970-1.980 î.Hr. în Capela Albă a lui Senusret I, deși pot exista exemple mai vechi, spune Ikram. „Unul dintre motivele pentru care salata era asociată cu Min era faptul că ea creștea dreaptă și înaltă, un simbol falic evident”, explică Ikram.

„Iar dacă rupeai o frunză, aceasta elimina o substanță albicioasă, lăptoasă; practic, arăta ca lichidul seminal”, explică cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiți și:

Dependența de Internet afectează comportamentul și dezvoltarea adolescenților

Inteligența Artificială a găsit aproape un milion de surse de antibiotice în natură

Tratamentul mai puțin invaziv ar putea ajuta unii pacienți care suferă de cancer

Un nou gel contraceptiv masculin funcționează mai rapid și mai bine

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase