Cercetătorii sugerează că Pământul este înconjurat de materie întunecată, substanța misterioasă despre care se crede că reprezintă 27% din Univers, deși oamenii de știință încă nu au observat-o direct.
După cum spune comunicatorul științific Paul Sutter, autorii europeni ai unei lucrări încă nepublicate postulează că undele radio detectate în ionosfera Pământului (partea superioară a atmosferei unde radiațiile UV și X de la Soare ionizează atomii pentru a crea plasmă) ar putea fi rezultatul interacțiunii particulelor cu materia întunecată și, prin urmare, un loc excelent pentru a căuta această substanță evazivă.
Teoria că Pământul este înconjurat de materie întunecată este intrigantă, dar speculativă, și ar putea necesita decenii de cercetare pentru a fi dovedită. Totuși, merită cu siguranță efortul, având potențialul de a răspunde la una dintre cele mai mari întrebări despre Univers care persistă și astăzi.
De-a lungul anilor, oamenii de știință au propus mai mulți candidați pentru materia întunecată, inclusiv particule extrem de masive numite „Particule Masive care Interacționează Slab” (WIMP) sau particule extrem de ușoare numite „axioni”.
Datorită ușurinței neobișnuite a axionilor, aceste particule ipotetice ar putea acționa mai degrabă ca „valuri mari care se revarsă prin cosmos”, a explicat Sutter.
Acest lucru le-ar face, de asemenea, extrem de dificil de observat. În loc să vâneze particulele în sine, oamenii de știință au sugerat de mult timp să caute interacțiuni pe care acestea le au cu alte materii din jurul lor, cum ar fi plasma, care este formată din particule puternic încărcate.
Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea din Geneva (Elveția) și de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), care se află în fruntea căutării de particule exotice, sugerează un nou loc unde am putea căuta: în ionosfera Pământului.
Studiind modul în care „undele ipotetice de materie întunecată” interacționează cu particulele ionizate, conform lui Sutter, am putea face un mic pas înainte în rezolvarea uneia dintre cele mai mari enigme cu care se confruntă astrofizicienii astăzi.
Deși este ceea ce Sutter numește „o șansă mică”, cu instrumentele potrivite, am putea avea o șansă să descoperim în sfârșit identitatea ascunsă a materiei întunecate, scrie Futurism.
„O antenă dipol de dimensiuni mici, care vizează undele radio generate, poate fi mult mai sensibilă la fotonii întunecați și la particulele de materie întunecată de tip axion în gama de mase relevantă”, scriu cercetătorii.
Mai mult, ionosfera este extrem de aproape de noi, făcând-o un loc tentant pentru a căuta materia întunecată.
„Această formă de materie întunecată este foarte teoretică și ar dura ani, dacă nu decenii, pentru a perfecționa tehnica de observare pentru a căuta aceste unde radio. Dar dacă funcționează, ar fi o mină de aur, permițându-ne să studiem unul dintre cele mai misterioase elemente din Univers chiar în pragul ‘ușii’ noastre cosmice”, a concluzionat Sutter.
Succes colosal pentru megaracheta Starship! A zburat mai bine de 1 oră pe orbita Pământului
Chinezii au folosit inseparabilitatea pentru motoare cuantice, în loc de combustibil
Cum va funcționa Telescopul Hubble de acum înainte? Anunțul mult așteptat făcut de NASA