Home » Cultură » Wes Studi, singurul actor nativ american recompensat cu Oscar. „Aș vrea doar să spun că era și timpul”

Wes Studi, singurul actor nativ american recompensat cu Oscar. „Aș vrea doar să spun că era și timpul”

Wes Studi, singurul actor nativ american recompensat cu Oscar. „Aș vrea doar să spun că era și timpul”
Wes Studi în filmul Hostiles (2017). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13.06.2024

Niciun actor indigen sau amerindian nu a câștigat vreodată un premiu Oscar pentru interpretare, totuși statueta a ajuns în 2019 la Wes Studi, acesta primind un Oscar onorific. În discursul său de acceptare a premiului, Studi a declarat: „Aș vrea doar să spun că era și timpul”.

Wes Studi este cel mai cunoscut pentru interpretarea antagonistului Magua în adaptarea din 1992 a lui Michael Mann a romanului Ultimul Mohican (The Last of The Mohicans) de James Fenimore Cooper, film în regia lui Michael Mann, din distribuția căruia au mai făcut parte, printre alții, actorii Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Russell Means și Jodhi May, producția câștigând și un premiu Oscar pentru cel mai bun sunet.

Înainte de rolul său de succes din The Last of the Mohicans, Wes Studi a lucrat ca muncitor în construcții și ca barman. A început să joace în mod profesionist în 1986, la vârsta de 39 de ani, când s-a alăturat ansamblului teatral Native American Theatre Ensemble din San Francisco. În timp, a câștigat recunoaștere pentru munca sa pe scenă și, în cele din urmă, a trecut la film și televiziune. Printre alte roluri notabile ale lui Studi se numără cel al căpitanului Jack Crabb din Geronimo: An American Legend (1993), Dances with Wolves (1990), Chief Joseph în Bury My Heart at Wounded Knee (2007), Spider Sabian în X-Men: Apocalypse (2016) și Avatar (2019).

De-a lungul carierei sale, Wes Studi a pledat pentru o mai mare acuratețe atunci când vine vorba de reprezentarea nativilor americani pe ecran. De asemenea, a fost implicat în diverse proiecte care promovează cultura și istoria nativilor americani. În 2015, a primit un doctorat onorific în arte plastice de la California Institute of the Arts pentru contribuția sa la arta teatrală, iar în 2019 a făcut istorie devenind primul (și singurul până acum) actor nativ american care a primit un Oscar onorific al Academiei, distincție prin care i-au fost recunoscute nu doar contribuțiile sale remarcabile la industria cinematografică, ci și rolul pe care l-a avut în depășirea barierelor pentru actorii indigeni de la Hollywood.

Wes Studi s-a născut la 17 decembrie 1947, în Nofire Hollow, Oklahoma, ca fiu al lui Maggie (Nofire), menajeră, și al lui Andy Studie, muncitor la fermă. Studi a vorbit exclusiv limba sa nativă Cherokee până la începerea școlii, la vârsta de cinci ani. A urmat cursurile Școlii agricole indiene Chilocco și, ulterior, a servit în armata americană din 1964 până în 1968, perioadă în care a fost staționat la Fort Polk, Louisiana. Studi s-a oferit voluntar pentru serviciul militar în Vietnam, făcând parte din Batalionul 3, Batalionul 39 Infanterie din cadrul Diviziei 9 Infanterie. După ce a părăsit armata, s-a implicat în activismul nativilor americani și a participat la protestele din Rezervația Pine Ridge în timpul incidentului Wounded Knee din 1973.

La mijlocul anilor ’80, după terminarea facultății, Wes și-a îndreptat atenția către propria fermă de cai și a devenit antrenor profesionist de cai. În această perioadă a început să joace la The American Indian Theatre Company din Tulsa, unde a găsit atât adrenalina la care tânjea, cât și eliberarea cathartică de care avea nevoie.

Wes a urcat pentru prima dată pe scena profesionistă în 1984 jucând în piesa Black Elk Speaks, iar pe măsură ce succesul său a crescut, acesta a fost implicat și în producții pentru Nebraska Public Television. La scurt timp după aceea, s-a mutat la Los Angeles, obținând primul său rol în film în Powwow Highway în 1989, în anul următor făcându-se remarcat pe plan internațional cu rolul din filmul Dances with Wolves (1990), unde l-a interpretat pe Toughest Pawnee. Pe lângă actorie, Studi și-a împrumutat vocea pentru diverse personaje din filme și seriale de televiziune, cum ar fi We Shall Remain: Istoria nativilor americani după întâlnirea cu Europa.

Wes Studi, pe lângă calitățile sale remarcabile de actor, posedă și o serie de alte talente artistice, în timpul liber dedicându-se unor pasiuni precum sculptura în pietre moi și cântatului. Poate nu mulți știu, dar Studi este și muzician, etalându-și abilitățile de chitarist și basist în trupa Firecat of Discord alături de soția sa, cântăreața Maura Dhu. În 1998, Firecat și-a lansat CD-ul de debut autointitulat.

Pe lângă toate acestea, Wes Studi este și scriitor. A publicat două cărți pentru copii intitulate The Adventures of Billy Bean și More Adventures of Billy Bean, prin scrierea lor, Studi jucând un rol important în promovarea culturii și limbii Cherokee în rândul tinerilor cititori.

Wes Studi este căsătorit din 1986 cu actrița, cântăreața, scriitoarea și producătoarea de film Maura Dhu, aceasta fiind a doua soție a lui Studi (Studi a fost căsătorit prima dată cu Rebecca Graves, din 1974 până în 1982).

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0104691/awards/?ref_=tt_awd

https://www.imdb.com/name/nm0836071/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actorul Billy Zane: „Destul de bătrân cât să spun că știu mai bine, destul de tânăr ca să nu-mi pese”

Geoffrey Rush, actorul care a primit premiul Tony pentru rolul dintr-o piesă a lui Eugene Ionesco

Idris Elba, omul care le poate face pe toate. De ce nu a vrut actorul să devină noul James Bond?

Actori de Cartea Recordurilor: Tom Cruise, cel mai bine plătit actor, a încasat 100 de milioane de dolari pentru un singur rol

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase