Home » Cultură » Diva Mariah Carey, singura artistă din istorie care a avut un hit nr. 1 în topul Billboard Hot 100 în patru decenii diferite

Diva Mariah Carey, singura artistă din istorie care a avut un hit nr. 1 în topul Billboard Hot 100 în patru decenii diferite

Diva Mariah Carey, singura artistă din istorie care a avut un hit nr. 1 în topul Billboard Hot 100 în patru decenii diferite
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.06.2024

Mariah Carey, născută la 27 martie 1970, în Huntington, New York, este una dintre cele mai populare cântărețe din toate timpurile și una dintre cele mai mari voci din muzica pop. Având o carieră care se întinde pe parcursul a peste trei decenii (36 de ani, începând cu 1988), Mariah Carey a devenit una dintre cele mai de succes și mai bine vândute artiste muzicale din toate timpurile.

Mariah Carey a pășit în industria muzicală după ce a câștigat, în 1988, un concurs de talente, atrăgând imediat atenția directorului executiv al Columbia Records, Tommy Mottola, care a și semnat cu ea un contract. Doi ani mai târziu, sub egida casei de discuri a lui Mottola, Carey și-a lansat albumul de debut omonim care a avut un succes extraordinar, ajungând pe primul loc în topul Billboard 200 din SUA și vânzând în cele din urmă peste 15 milioane de exemplare în întreaga lume. Albumul a fost certificat cu discul de diamant de către Recording Industry Association of America (RIAA), devenind astfel unul dintre cele mai bine vândute albume de debut din istorie.

Albumul Mariah Carey conține mai multe single-uri care au devenit rapid hit-uri internaționale  –Vision of Love, care a fost primul hit numărul unu al lui Carey în topul US Billboard Hot 100, Love Takes Time, un alt single de top, Someday  – care i-a adus o nominalizare la Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare vocală pop feminină, I Don’t Wanna Cry, There’s Got to Be a Way – un duet cu Trey Lorenz devenit un hit de top 20 în Billboard Hot 100.

Până în prezent, Mariah Carey a lansat cincisprezece albume de studio, două albume cu piese pentru coloane sonore, opt albume de compilații, patru extended play-uri și un album de remixuri, producând numeroase single-uri de top, piese care reprezintă o combinație de genuri, de la R&B, pop și gospel, până la hip-hop. În 1998, unul dintre hiturile interpretate de ea și Whitney Huston, When You Believe, compus de Stephen Schwartz pentru coloana sonoră a filmului animat The Prince of Egypt, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun cântec.

Printre cele opt albume de compilație ale lui Carey se numără #1’s (1998), care i-a adus un record mondial Guinness pentru cele mai multe hituri pe locul 1 în topul Billboard Hot 100, Greatest Hits (2001), The Remixes (2003) și Elusive Chanteuse (2014).

Mariah Carey a avut 19 piese pe primul loc în top Billboard (depășind orice alt artist solo din istorie), printre care Vision of love (1990), Love takes time (1990), Someday (1991), I don’t wanna cry (1991), Emotions (1991) și I’ll be there (1992), Recording Industry Association of America (Sindicatul Cântăreților Americani) plasând-o pe locul trei cea mai bine vândută artistă (cu peste 200 de milioane de albume vândute în întreaga lume), după Barbra Streisand, Mylène Farmer și Madonna. Pe lângă succesele ei comerciale, Carey a câștigat cinci Premii Grammy, 19 World Music Awards, 11 American Music Awards, 14 Billboard Music Awards și 12 Guinness World Records.

A vândut peste 200 de milioane de discuri în întreaga lume, ceea ce o face una dintre cele mai bine vândute artiste muzicale din toate timpurile.

Carey s-a remarcat nu doar în lumea muzicii, dar și în cea a filmului, fiind chiar subiectul unei producții biografice, The Star, realizată în 2009. În 1998 a avut un rol mic în filmul independent WiseGals, în 1999 a fost distribuită în comedia romantică The Bachelor, în 2001 în musicalul biografic Glitter, în 2013 a jucat în The Butler, iar în 2015 a putut fi văzută în A Christams Melody.

Mariah Carey s-a aflat, de asemenea, în foarte multe topuri ale celor mai populare ori sexi artiste și femei din toate timpurile. A ocupat locul 71 pe lista Hot 100 Women of 2008 a revistei Maxim, a fost inclusă în topul celor mai bogate femei din lumea divertismentului, top realizat de Forbes în 2007, în topul celor mai bune 100 de cântărețe din epoca rock, conform Rolling Stone (în 2008), în 2001, FHM a plasat-o pe locul 28 în topul 100 al celor mai sexi femei din lume, a fost pe locul 10 al celor mai căutate femei pe Google, pe locul 48 (în 2002), în topul celor mai fascinante vedete,  a fost inclusă în topul celor mai influente 100 de persoane din 2008 al revistei Time Magazine și lista poate continua.

Guinness i-a acordat recordul pentru cea mai înaltă notă atinsă de un om, după ce Mariah Carey a reușit să atingă nota G7# în timpul unei interpretări live a The Star-Spangled Banner. Cu celebra melodie All I Want For Christams is You, Mariah Carey a doborât trei recorduri mondiale – cel mai bine clasat cântec pentru Sărbători în topul Billboard Hot 100 al unui artist solo, cel mai accesat cântec pe Spotify în 24 de ore (cu peste 10,8 milioane de accesări în luna decembrie a anului trecut) şi cântecul de Crăciun care a petrecut cele mai multe săptămâni în Top 10 single-uri din Marea Britanie.

Este singura artistă care a avut un single numărul unu în Statele Unite în fiecare an al anilor 1990.

Single-ul One Sweet Day deține recordul pentru single-ul care a stat cel mai mult timp pe locul 1 în Billboard Hot 100 (un record de 16 săptămâni) și a intrat în istoria muzicii când piesa Fantasy (de pe albumul ei Daydream din 1995) a devenit numărul 1, Carey, la rândul ei, devenind prima femeie artistă care a debutat pe locul 1 în Statele Unite în Billboard Hot 100s.

Mariah Carey a bătut recordul lui Presley odată cu piesa Touch My Body, care a devenit al 18-lea single nr.1.

De-a lungul timpului, Carey a colaborat cu un număr mare de muzicieni, printre care Brian McKnight, Whitney Houston, Boyz II Men, Jay-Z, Snoop Dogg, Cam’ron, Carole King, Céline Dion, Michael Jackson, 98 Degrees, Joe, Da Brat, Missy Elliott, Aretha Franklin, Shania Twain și mulți, mulți alții.

Albumul ei The Emancipation of Mimi, a fost desemnat cel mai bine vândut album al anului 2005, generând un număr record de opt nominalizări la premiile Grammy.

Mariah Care s-a născut la 27 martie 1970 în Huntington, New York, din Patricia Hickey, cântăreață de operă, și Alfred Roy Carey, inginer aeronautic. Părinții ei au divorțat când Mariah avea trei ani, aceasta fiind apoi crescută de mama sa și de soțul acesteia, de origine afro-venezueleană, alături de frații mai mari din partea tatălui vitreg.

Mariah Carey a urmat cursurile liceului Harborfields High School din Greenlawn, unde a fost majoretă și membră a echipei de atletism. Se spune că la școală, din cauza faptului că obișnuia să lipsească destul de des, i-a fost dată porecla Mirage.

Carey a fost pasionată de canto de la o vârstă fragedă și, încurajată de mamă, a început să ia lecții de canto la vârsta de 4 ani. Mai târziu, s-a înscris la prestigioasa Adelphi University din Garden City, New York, unde a studiat comunicare și teatru. Tot la New York  a urmat și cursurile unei școali de frumusețe care au însumat peste 500 de ore.

În timp facultății, Mariah Carey a lucrat ca ospătăriță la un restaurant din New York, iar în paralel era backing vocal pentru diverși soliști și diverse trupe muzicale. Marea șansă a lui Carey a venit atunci când a fost descoperită de directorul executiv al Columbia Records, Tommy Mottola, cu 21 de ani mai în vârstă decât ea, cel care avea să-i devină și soț în 1993 (au divorțat 5 ani mai târziu).

Deși inițial mariajul dintre Carey și Mottola a fost descris ca fiind o poveste de dragoste demnă de un basm, pe măsură ce timpul a trecut, au început să iasă la iveală informații despre comportamentul autoritar și abuzurile lui Mottola. Presa a scris că Mottola era excesiv de posesiv cu Mariah Carey, îi monitoriza apelurile telefonice și îi limita contactul cu prietenii și familia. Aceste afirmații au devenit publice atunci când fostul manager al lui Carey, Stella Bulochnikov, a susținut că Mottola a abuzat-o fizic pe Carey. Într-un interviu acordat în 2002 lui Oprah Winfrey, Carey s-a destăinuit în legătură cu mariajul ei cu Mottola, recunoscând că relația lor a fost una dificilă și că s-a simțit prinsă în capcană. Carey a declarat, de asemenea, că a fost abuzată emoțional și psihic de Mottola, ceea ce i-a afectat grav stima de sine și bunăstarea.

După divorțul de Mottola, Mariah Carey s-a căsătorit cu actorul și comediantul Nick Cannon în aprilie 2008, cuplul având o căsnicie lungă și aparent fericită, în timpul căreia au avut doi copii: gemenii Monroe și Moroccan, născuți în aprilie 2011. Cannon și Carey, deși erau cunoscuți pentru legătura puternică și dragostea pe care o aveau unul pentru celălalt, precum și pentru pasiunea comună pentru copiii lor, au pus capăt căsniciei lor în decembrie 2014, după divorț rămânând în relații de prietenie.

În 2015, Mariah Carey a intrat într-o relație cu miliardarul australian James Packer, cel care a cerut-o de soție dăruindu-i un inel de logodnă în valoare de 10 milioane de dolari. Stilul de viață destul de pretențios pe care îl avea Mariah, împreună cu declarațiile prea incomode pe care le care le făcea în interviurile ce i se luau, l-au determinat pe miliardar să pună capăt legăturii dintre ei în 2018. În același an, însă, Mariah Carey s-a cuplat cu dansatorul Bryan Tanaka, cu 14 ani mai tânăr, relația lor continuând până în prezent, în ciuda pronosticurilor descurajatoare emise de fanii și apropiații artistei.

La începutul anilor 2000, cu toate că a încercat să ascundă acest lucru, s-a aflat că Mariah Carey suferă de o tulburare bipolară, boală pe care a dus-o în secret timp de 17 ani.

Până de curând, am trăit în negare și izolare, cu teama constantă că cineva mă va demasca, le declara ea celor de la People, în 2018. Era o povară prea grea de purtat și pur și simplu nu mai puteam face asta. Am căutat și am primit tratament, m-am înconjurat de oameni pozitivi și m-am întors să fac ceea ce îmi place – să scriu cântece și să fac muzică.

Surse:

https://www.latimes.com/entertainment-arts/music/story/2019-11-26/mariah-carey-all-i-want-for-christmas-is-you-guinness-world-records

https://www.imdb.com/name/nm0001014/

https://www.insider.com/mariah-carey-facts-you-didnt-know-2020-12

https://people.com/music/mariah-carey-bipolar-disorder-diagnosis-exclusive/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Michelangelo, geniul Renaşterii Italiene. Cum a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai lumii

Madonna, cea mai bine vândută artistă din toate timpurile. „Vreau să conduc lumea”

Miriam Makeba, Mama Africa și Împărăteasa Cântecului African, unul dintre cei mai importanți artiști de culoare ai secolului XX

Jimi Hendrix, artistul care a schimbat sunetul muzicii. „Muzica este religia mea. Ceea ce am de spus, spun cu chitara mea”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase