O nouă fosilă a dinozaurului acoperit parțial cu pene Psittacosaurus a dezvăluit că aceste animale aveau o piele bizară, care includea atât pene asemănătoare celor de pasăre, cât și solzi asemănători celor de reptilă. Pielea conservată a unui dinozaur oferă noi perspective asupra evoluției de la solzi la pene, demonstrând că aceste animale prezentau „dezvoltare zonală” în pielea lor.
Prima fosilă de Psittacosaurus a fost descoperită în 1922, dar o descoperire mai recentă a reușit să dezvăluie, pentru prima dată, cât de ciudată era pielea acestuia. Datând din perioada Cretacicului timpuriu, cu între 135 și 120 de milioane de ani în urmă, acesta a trăit într-o perioadă când dinozaurii începeau să evolueze în păsări.
Se crede că Psittacosaurus avea pene doar pe coadă, iar acum această nouă cercetare sugerează că pielea de pe tot corpul său diferă în funcție de faptul dacă era acoperită cu pene sau nu. Pielea mai moale, asemănătoare cu cea a păsărilor moderne, pare să fi fost asociată cu zonele cu pene, în timp ce peticele fără pene erau solzoase, demonstrând că păstrarea pielii reptiliene în timpul stadiilor incipiente ale evoluției penelor ar fi putut îmbunătăți funcția pielii, scrie IFL Science.
Pielea conservată a unui dinozaur nu putea fi văzută cu ochiul liber, dar cu ajutorul luminii ultraviolete, o echipă de cercetători a putut identifica petice pe specimenul de Psittacosaurus. Oamenii de știință au folosit apoi raze X și lumină infraroșie pentru a examina pielea mai îndeaproape, dezvăluind detalii ale structurii celulare conservate.
„Fosila este cu adevărat o bijuterie. Pielea fosilizată nu este vizibilă cu ochiul liber și a rămas ascunsă când specimenul a fost donat Universității din Nanjing în 2021. Doar sub lumină UV este vizibilă, într-o strălucire portocaliu-galben impresionantă”, a declarat dr. Zixiao Yang, paleontolog la University College Cork (Irlanda).
„Ceea ce este cu adevărat surprinzător este chimia pielii. Este compusă din siliciu, același material ca sticla. Acest tip de conservare nu a mai fost găsit în fosilele de vertebrate. Există posibilitatea ca multe alte fosile cu țesuturi moi ascunse să aștepte să fie descoperite”, spune Yang.
Echipa afirmă că descoperirea lor indică faptul că pielea asemănătoare celei de pasăre s-a dezvoltat doar în petice selectate de piele cu pene a dinozaurilor, în timp ce restul a rămas solzos și asemănător cu cel al reptilelor. Pielea este un organ mare care îndeplinește multe funcții și astfel s-ar putea ca dezvoltând pielea specializată specifică pentru regiunile cu pene și fără pene, acești dinozauri erau mai bine protejați împotriva rănilor, deshidratării și a paraziților.
Studiul este publicat în Nature Communications.
Adevărul din spatele miturilor: amazoanele ar fi existat cu adevărat
Oamenii din Asia Centrală creșteau găini încă din 400 î.Hr. Ce dovezi au găsit arheologii?