Home » Știință » Un circuit unic în creierul uman are legătură cu indicele de masă corporală

Un circuit unic în creierul uman are legătură cu indicele de masă corporală

Publicat: 30.05.2024

De ce unii oameni se pot opri cu ușurință din mâncat atunci când sunt sătui, iar alții nu pot, ceea ce poate duce la obezitate? Un studiu al Northwestern Medicine (Chicago, SUA) a descoperit că unul dintre motive ar putea fi o conexiune structurală recent descoperită între două regiuni din creierul uman care pare să fie implicată în reglarea comportamentului alimentar. Aceste regiuni implică simțul mirosului și motivația comportamentului.

Cu cât este mai slabă conexiunea dintre aceste două regiuni din creierul uman, cu atât este mai mare indicele de masă corporală (IMC) al unei persoane, relatează cercetătorii de la Northwestern.

Cercetătorii au descoperit această conexiune între tuberculul olfactiv, o regiune corticală olfactivă, care face parte din sistemul de recompensă din creierul uman, și o regiune a mezencefalului numită periaqueductal gray (PAG), implicată în comportamentul motivat ca răspuns la sentimente negative, cum ar fi durerea și amenințarea, și potențial în suprimarea alimentației.

Studiul este publicat în Journal of Neuroscience.

Cercetări anterioare efectuate la Northwestern de către coautorul Thorsten Kahnt, acum la National Institutes of Health, au arătat că mirosul de mâncare este apetisant atunci când ți-e foame. Dar mirosul este mai puțin atrăgător atunci când mâncați acea mâncare până când sunteți sătul.

Mirosurile joacă un rol important în ghidarea comportamentelor motivate, cum ar fi consumul de alimente, și – la rândul său – percepția olfactivă este modulată de cât de flămânzi suntem.

O conexiune structurală, recent descoperită în creierul uman

Oamenii de știință nu au înțeles pe deplin fundamentele neuronale ale modului în care simțul olfactiv contribuie la cât de mult mâncăm.

,,Dorința de a mânca este legată de cât de atrăgător este mirosul mâncării – mâncarea miroase mai bine atunci când ți-e foame decât atunci când ești sătul”, a declarat autorul corespondent Guangyu Zhou, profesor asistent de cercetare în neurologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

,,Dar dacă circuitele cerebrale care ajută la ghidarea acestui comportament sunt perturbate, aceste semnale pot fi confundate, ceea ce duce la faptul că mâncarea este recompensatoare chiar și atunci când ești sătul. Dacă se întâmplă acest lucru, IMC-ul unei persoane ar putea crește. Și asta este ceea ce am descoperit. Atunci când conexiunea structurală dintre aceste două regiuni ale creierului este mai slabă, IMC-ul unei persoane este mai mare, în medie.”

Deși acest studiu nu arată în mod direct acest lucru, autorii studiului presupun că rețelele sănătoase ale creierului care conectează zonele de recompensă cu zonele de comportament ar putea regla comportamentul alimentar prin trimiterea de mesaje care să îi spună individului că nu se mai simte bine când mănâncă atunci când este sătul. De fapt, se simte rău dacă mănâncă prea mult. Este ca un comutator în creier care oprește dorința de a mânca, scrie EurekAlert.

Simțul olfactiv contribuie la cât de mult mâncăm

Dar persoanele cu circuite slabe sau perturbate care conectează aceste zone pot să nu primească aceste semnale de oprire și pot continua să mănânce chiar și atunci când nu le este foame, au spus oamenii de știință.

,,Înțelegerea modului în care aceste procese de bază funcționează în creier este o condiție prealabilă importantă pentru lucrările viitoare care pot duce la tratamente pentru supraalimentație”, a declarat autorul principal Christina Zelano, profesor asociat de neurologie la Feinberg.

Acest studiu a folosit date IRM ale creierului – imagistică neurologică – din cadrul Human Connectome Project, un proiect mare și multicentric al NIH, conceput pentru a construi o hartă a rețelei creierului uman.

Zhou, de la Northwestern, a găsit corelații cu IMC în circuitul dintre tuberculul olfactiv și regiunea mezencefalică, griul periacueductal. Pentru prima dată la om, Zhou a cartografiat, de asemenea, puterea circuitului de-a lungul tuberculului olfactiv, apoi a replicat aceste constatări într-un set de date mai mic RMN pe care oamenii de știință l-au colectat în laboratorul lor de la Northwestern.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Undă verde pentru Neuralink! Compania lui Elon Musk poate implanta al doilea cip într-un creier uman

Peste 57.000 de celule și 150 de milioane de conexiuni, prezente într-o mostră infimă de creier uman

Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier

Cercetătorii au identificat regiunea din creier implicată în controlul atenției

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase