Home » Istorie » Două schelete dezvăluie pedepsele crunte aplicate în China acum 2.500 de ani

Două schelete dezvăluie pedepsele crunte aplicate în China acum 2.500 de ani

Publicat: 22.05.2024

Descoperirea macabră a două schelete cu răni similare sugerează că amputarea membrelor era folosită ca formă de pedeapsă cu o precizie șocantă în timpul dinastiei Zhou de Est din China, acum mai bine de 2.000 de ani.

Unuia dintre aceste schelete cu răni similare, cel mai probabil masculin, studiat de paleoantropologul Qian Wang, de la Texas A&M University (SUA) și colegii săi, îi lipsea talpa stângă și aproximativ o cincime din partea inferioară a piciorului stâng, care măsura cu 8 centimetri mai puțin decât piciorul drept.

Piciorul drept al celui de-al doilea schelet, posibil un alt bărbat, avea de asemenea aceeași lungime de os tăiată, deși nu grosolan. Membrelor amputate ale bărbaților le lipseau părți similare, tăiate cu o diferență de un centimetru între ele.

Ce arată două schelete cu răni similare din China de acum două mii de ani?

Excavate dintr-un sit aflat aproape de Sanmenxia, un oraș din provincia Henan, China, scheletele datează de acum între 2.300 și 2.500 de ani, plasându-le în timpul dinastiei Zhou de Est, ai cărei lideri au condus părți din China între anii 771 și 256 î.Hr.

„Această descoperire, împreună cu unele descoperiri anterioare, confirmă înregistrările scrise istorice despre legile și pedepele” folosite în timpul dinastiei Zhou de Est, scriu Wang și colegii săi în lucrare.

Studiul a fost publicat în Archaeological and Anthropological Sciences.

Din oase singure nu este posibil să se știe de ce anume au fost acuzați acești doi bărbați. Pe baza documentelor istorice, totuși, Wang sugerează că unul dintre bărbați ar fi putut primi o pedeapsă mai severă decât celălalt, deoarece amputările piciorului drept erau rezervate pentru infracțiuni mai grave.

„Amputarea punitivă a ambelor picioare era rezervată pentru infracțiuni și mai grave”, spune Wang.

O formă de pedeapsă executată cu grijă

Wang și colegii sugerează că rămășițele scheletice sunt dovada unei amputări pricepute care, în ciuda faptului că era folosită ca pedeapsă, implica și îngrijire pentru a facilita recuperarea bărbaților. Cei doi amputați probabil au supraviețuit ani de zile după aceea, deoarece oasele picioarelor lor arătau semne semnificative de vindecare; osul a fuzionat curat unde fusese tăiat, notează Science Alert.

„Deoarece amputarea ca penalizare nu era un fenomen neobișnuit, s-ar putea (ca cei doi) să fi revenit la viața socială normală și au fost înmormântați într-o manieră corespunzătoare după moarte”, spune Wang.

Conform analizei cercetătorilor, bărbații probabil aveau un statut social suficient de înalt pentru a permite reabilitarea lor.

Fiecare schelet a fost găsit într-un sicriu cu două straturi, îngropat în direcția nord-sud; o orientare care era de obicei rezervată pentru membrii clasei superioare. Oamenii de rând, pe de altă parte, erau puși în morminte mai mici, orientate est-vest.

Bunurile de mormânt, împreună cu izotopii din oase care indicau că bărbații mâncau o dietă bogată în proteine, sugerează de asemenea că erau aristocrați, posibil funcționari de nivel inferior.

În afară de aceste schelete cu răni similare, amputarea era larg răspândită în vremurile antice

Istoria este plină de alte exemple de amputare în culturile antice, cel mai vechi caz documentat fiind cel al unui copil care a trăit acum 31.000 de ani în Borneo, Indonezia, și care a avut piciorul stâng îndepărtat chirurgical cu câțiva ani înainte de a muri.

Alți amputați antici și-au pierdut membrele din motive medicale: în Spania secolelor XVIII sau XIX pentru o rană infectată sau pentru a trata boli precum diabetul în Egiptul antic.

Dar membrele au fost tăiate și în Peru și Portugalia pentru ritualuri și pentru a pedepsi infractorii, arată înregistrările arheologice.

În ceea ce îi privește pe cei doi bărbați chinezi care și-au plătit crimele necunoscute cu membrele lor, Wang spune că „aceste cazuri îmbogățesc înțelegerea noastră despre legile penale și implementarea lor, capacitățile de îngrijire medicală și atitudinile generale binevoitoare față de cei care au fost pedepsiți de lege din contextul social și arheologic al Chinei antice”.

Vă recomandăm să citiți și:

Un șarpe enorm din India antică era mai lung decât un autobuz

Oamenii trăiau într-un tub de lavă în urmă cu 7.000 de ani în Peninsula Arabică

Povestea întemeierii Romei, oraşul de pe Şapte Coline. Ab urbe condita!

O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase