Home » Natură » Apa topită cauzează fracturarea gheții din Antarctica, au descoperit cercetătorii

Apa topită cauzează fracturarea gheții din Antarctica, au descoperit cercetătorii

Publicat: 27.05.2024

Un grup de oameni de știință care a instalat instrumente pe o banchiză din Antarctica a descoperit că apa topită cauzează fracturarea gheții.

Deși oamenii de știință au prezis fenomenul, aceasta este prima dată când a fost observat pe teren.

Descoperirea ridică îngrijorarea că, pe măsură ce schimbările climatice avansează și se produce o mai mare topire, platformele de gheață vulnerabile din Antarctica se vor prăbuși – contribuind la creșterea globală a nivelului mării.

„Banchizele sunt extrem de importante pentru sănătatea generală a calotei glaciare din Antarctica, deoarece acționează pentru a susține, sau reține, gheața ghețarilor de pe uscat”, a declarat Alison Banwell, om de știință în cadrul Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (CIRES) de la Universitatea din Colorado Boulder și autor principal al studiului publicat în Journal of Glaciology.

„Oamenii de știință au prezis și au modelat faptul că încărcarea apei de topire de la suprafață ar putea provoca fracturarea platourilor de gheață, dar nimeni nu a observat procesul pe teren, până acum”.

„Pare foarte probabil ca acest proces să explice prăbușirea platformei de gheață Larsen B”, a adăugat Doug MacAyeal, profesor emerit de științe geofizice la Universitatea din Chicago și coautor al lucrării – făcând referire la un eveniment notoriu din 2002, în care peste 1.000 de kilometri pătrați de gheață antarctică s-au prăbușit în ocean în câteva săptămâni.

În jurul continentului Antarctica, straturi groase de ghețari plutitori de gheață se întind peste ocean. Cunoscute sub numele de banchize, se crede că acestea ajută la menținerea stabilității ghețarilor din interior – dar tot mai multe par să se prăbușească, scrie EurekAlert.

Nimeni nu a observat procesul pe teren, până acum

În 2019, un grup de cercetători condus de Banwell a călătorit la platforma de gheață George IV, considerată a fi una dintre platformele de gheață aflate în pericol în Antarctica. Aceștia au amplasat camere de luat vederi și senzori GPS pentru a monitoriza gheața pe parcursul unui an, de-a lungul ciclului sezonier de îngheț și dezgheț.

Cu toate acestea, izbucnirea epidemiei COVID-19 a însemnat că a trebuit să treacă mai mult de un an înainte ca ei să se poată întoarce. Atunci când s-au întors, la sfârșitul anului 2021, mai multe stații fuseseră pierdute. Din fericire, unele instrumente au supraviețuit – și au documentat o mulțime de dovezi.

Temperaturile mai ridicate ale aerului determină topirea straturilor superioare de gheață de pe platoul de gheață. Apa nou lichidă formează o piscină, care concentrează greutatea într-o singură zonă. Apoi, apa își va găsi drumul în jos chiar și prin cea mai mică fisură.

Apa care se scurge în jos lărgește crăpăturile din gheață, la fel ca fisurile care se răspândesc în timp de la o groapă în drum. Pe parcursul verii, bălțile se umplu și apoi se golesc, iar și iar. Senzorii GPS plasați pe platoul de gheață au înregistrat că platoul de gheață cobora și se ridica de fiecare dată cu aproximativ un metru. Acest lucru slăbește și mai mult gheața.

Apa lărgește crăpăturile din gheață

„Gheața este fragilă din punct de vedere structural”, a spus MacAyeal. „Este ca o formă slabă de sticlă”.

În cele din urmă, barajul se rupe. Stațiile GPS au înregistrat o schimbare foarte bruscă de altitudine – ceea ce înseamnă că gheața s-a fracturat.

Cercetătorii au spus că este probabil ca acest ciclu de dezgheț și îngheț să fi fost un factor cheie în prăbușirea platformei de gheață Larsen B în 2002, cea mai mare rupere de gheață înregistrată vreodată. Înainte de acest eveniment, sateliții au înregistrat numeroase bălți de apă de topire deasupra platformei de gheață.

Nivelul global al mării a crescut cu opt până la nouă centimetri din 1880, iar tendința se accelerează în timp. Topirea gheții din Antarctica este un factor major, iar oamenii de știință se tem că pierderea platoului de gheață va destabiliza și mai mult situația.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna

Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?

Un ghețar din Antarctica a doborât un record de viteză

De la ce vin denumirile de Arctica și Antarctica? Răspunsul vă va amuza!

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase