Tendința globală spre energie mai sustenabilă și verde a crescut rezervele de energie și cererea de dispozitive de stocare a energiei. Din păcate, unele materiale pentru aceste dispozitive pot fi scumpe și problematice din punct de vedere ecologic. Producerea de dispozitive alternative de stocare a energiei din lucruri care sunt de obicei aruncate ar putea ajuta la rezolvarea acestor provocări. Aici intervine grăsimea de pui.
Acum, cercetătorii au creat o metodă prin care transformă grăsimea de pui în electrozi pe bază de carbon pentru supercondensatoare care stochează energie și alimentează LED-uri.
Lucrarea a fost publicată în revista ACS Applied Materials & Interfaces.
În 2023, capacitatea globală de energie regenerabilă a înregistrat o creștere fără precedent, de aproape 50% față de anul anterior, conform Agenției Internaționale pentru Energie. Dar această energie excedentară trebuie stocată undeva pentru ca lumea să beneficieze ulterior de ea. De exemplu, zilele însorite din California au declanșat recent prețuri negative la energie din cauza ofertei excedentare de la panourile solare de pe acoperișuri.
Eforturile recente de proiectare a dispozitivelor de stocare performante au profitat de materiale pe bază de carbon, cum ar fi grafenul, datorită transportului eficient al încărcăturii și a abundenței naturale, dar fabricarea lor este costisitoare și generează poluare și gaze cu efect de seră.
Căutând un material alternativ sursă de carbon, Mohan Reddy Pallavolu, Jae Hak Jung, Sang Woo Joo și colegii lor doreau să dezvolte o metodă simplă și rentabilă pentru transformarea grăsimii de pui în nanostructuri electric conductive pentru dispozitivele de stocare a energiei prin supercondensatoare.
Cercetătorii au folosit mai întâi un pistol cu flacără de gaz pentru a topi grăsimea de pe un pui și au ars uleiul topit folosind o metodă de flacără cu fitil, asemănătoare cu cea folosită la o lampă cu ulei. Apoi, au colectat funinginea din partea de jos a unui flacon, care era suspendat deasupra flăcării.
Microscopia electronică a arătat că funinginea conținea nanostructuri pe bază de carbon care erau rețele sferice uniforme de inele concentrice de grafen, ca și straturile de ceapă. Cercetătorii au testat o metodă de îmbunătățire a caracteristicilor electrice ale nanoparticulelor de carbon prin înmuierea lor într-o soluție de tiouree.
Asamblate în electrodul negativ al unui supercondensator asimetric, nanoparticulele de carbon provenite din grăsime de pui au demonstrat o capacitate și durabilitate bune, precum și o densitate mare de energie și putere. Așa cum s-a prevăzut, aceste proprietăți au fost îmbunătățite și mai mult atunci când electrozii erau realizați din nanoparticule de carbon tratate cu tiouree, scrie Tech Xplore.
Cercetătorii au demonstrat apoi că noul supercondensator poate realiza aplicații în timp real, încărcând și conectând două dintre ele pentru a ilumina LED-uri roșii, verzi și albastre. Rezultatele evidențiază avantajele potențiale ale utilizării deșeurilor alimentare precum grăsimea de pui ca sursă de carbon în căutarea unei energii mai verzi.
Secretul pentru obținerea de electricitate din umezeală
Veste bună pentru planetă: scad prețurile bateriilor!
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii