Home » Natură » Test de cultură generală. Care fruct digeră insecte?

Test de cultură generală. Care fruct digeră insecte?

Test de cultură generală. Care fruct digeră insecte?
Foto: @Alandmanson/Wikimedia Commons, CC BY 4.0
Publicat: 15.05.2024

Iată o informație ciudată și interesantă care s-ar putea să vă atragă atenția: știți care fruct digeră insecte?

Care fruct digeră insecte? Este vorba despre smochinele sălbatice.

Smochinele sălbatice sunt polenizate de viespi care se târăsc în interiorul lor pentru a depune ouă. După ce își depun ouăle, viespile mor și sunt digerate de smochine ca hrană, conform Britannica.

Care fruct digeră insecte?

Viespea smochinului, (familia Agaonidae), este responsabilă pentru polenizarea celor aproximativ 900 de specii de smochini din lume. Fiecare specie de viespe polenizează doar o specie de smochin, iar fiecare specie de smochin are propria specie de viespe pentru a o poleniza. Această diversitate extraordinară de coevoluție între smochine și viespi a devenit atât de profundă încât nici un organism nu poate exista fără celălalt, potrivit Britannica.

Ciclu de viață al viespii smochinului este tipic în cazul smochinului Ficus carica sylvestris, un smochin sălbatic, necomestibil. Viespile se dezvoltă din ouă depuse în interiorul structurii de înflorire a smochinului, numită siconiu, care seamănă foarte mult cu un fruct.

În interiorul siconiului complet închis sunt florile individuale. Atunci când un ou de viespe este depus în una dintre flori, acea floare dezvoltă o structură asemănătoare unei bile, în loc de o sămânță. Viespile masculi, orbi și fără aripi, ies din bile și caută una sau mai multe bile care conțin o femelă, și, găsind una, rod un orificiu în bilă și se împerechează cu ea înainte ca aceasta să iasă din ou.

Un rol crucial în polenizare

În multe cazuri, masculul sapă apoi un tunel de scăpare pentru femelă. Masculul moare apoi, petrecându-și astfel întreaga viață în interiorul smochinei. Femela iese mai târziu din bila ei și se îndreaptă spre tunelul de scăpare sau spre ochiul smochinei (partea opusă capătului tulpinii), pentru că trebuie să-și depună ouăle într-un alt fruct. Plecând, ea trece pe lângă multe flori mascul și iese acoperită cu polen. În timpul scurtei sale vieți adulte (de câteva zile), ea zboară în pădure pentru a fertiliza un alt smochin și pentru a depune o altă generație de viespi de smochin.

Rolul femelei de viespe a smochinului în polenizarea anumitor smochine comestibile, în special a smochinelor F. carica, este crucial pentru cultivatorul de smochine, deoarece cele mai valoroase smochine din punct de vedere economic necesită fertilizare pentru a se maturiza. Deși nu poate depune ouăle în smochina comestibilă (viespea trebuie să le depună la baza pistilului, iar pistilurile smochinelor cultivate sunt mai lungi decât ovipozitorul ei), viespea poartă cu ea polenul care fertilizează smochinele și le determină să se maturizeze. Femelele nefertilizate îndeplinesc același rol în polenizare.

Vă recomandăm să citiți și:

V-ați întrebat vreodată dacă broaștele au dinți?

Test de cultură generală. Cât timp pot zbura păsările?

Iată cum schimbările climatice influențează migrația păsărilor

Pot plantele să dezvolte cancer?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase