Un studiu realizat în situl Quibas din Murcia, Spania, a scos la iveală noi date care sugerează că în urmă cu un milion de ani a existat o succesiune de schimbări climatice în Europa.
Situl Quibas, situat în Sierra de Quibas, a fost descoperit în anul 1994, după ce un grup de excursioniști a dat peste o colecție de oase fosilizate într-o carieră. Situl în cauză este o peșteră străveche, în care există numeroase sedimente bogate în fosile de vertebrate și de nevertebrate.
Acestea includ atât mamifere mari precum: capre, boi muscați, bizoni, cai, cerbi, porci spinoși, macaci, mistreți, rinoceri, bursuci și strămoși ai câinilor sălbatici africani, scrie HeritageDaily.
Rezultatele studiului, prezentate în revista Quaternary International, sugerează că, între 1,1 milioane și 900.000 de ani în urmă, a existat o succesiune continuă de până la șase schimbări climatice în Europa.
Potrivit cercetătorilor, acesta prezintă primul exemplu de alternanță climatică înregistrată în Europa pentru această perioadă, care a avut loc înainte de fazele glaciare intense, din perioada Pleistocenului mediu.
Studiul a analizat compoziția mineralogică a sedimentelor din cadrul sitului pentru a identifica și diferenția straturile care au fost depuse în timpul perioadelor glaciare aride.
Astfel, analiza a dezvăluit 4 episoade umede alternate cu 3 episoade aride, de la faza MIS 33 până la faza MIS 27.
În urmă cu un milion de ani, aceste schimbări climatice au fost modulate de intervale de 40.000 de ani, ca urmare a variațiilor înclinației axei Pământului.
,,Nivelurile în care au apărut resturi fosile de faună corespund interglaciarului MIS 31 și glaciarului MIS 30″, au explicat cercetătorii în lucrarea lor.
,,De fapt, s-a putut observa o schimbare importantă a faunei care apare la diferitele niveluri de la Quibas datorită acestei schimbări de mediu, care a implicat și dispariția progresivă a pădurilor.”
Pământul va rămâne fără oxigen înainte să aibă loc schimbări climatice extreme
Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume
Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice
Jupiter se afla in mijlocul unor schimbari climatice violente