Ne vine să credem sau nu, consumul excesiv de zahăr este vizibil și pe chipul nostru. Pentru mulți dintre noi, nu mai este o surpriză faptul că zahărul nu este indicat pentru sănătate, însă și pielea este afectată – tenul va fi lipsit de elasticitate, tern și mai îmbătrânit.
„Odată, un expert în piele s-a uitat la fața mea și mi-a spus: Mănânci mult zahăr, nu-i așa? Ca să fiu sinceră, la momentul respectiv mă alimentam în întregime cu cofeină și prăjituri, dar faptul că era evident, uitându-mă la pielea mea, nu a fost o veste binevenită”, rememorează o jurnalistă The Guardian.
Acest lucru vizibil se numește glicare și apare atunci când moleculele de zahăr se atașează de grăsimi și proteine, provocând, astfel, o pierdere de elasticitate a pielii, riduri și pete întunecate. Persoanele care consumă mult zahăr tind, de asemenea, să aibă linii încrucișate în locuri precum buza superioară, din cauza colagenului estompat.
Cantitatea de zahăr adăugat ar trebui să reprezinte, de fapt, cel mult 5% din dieta noastră, ceea ce înseamnă 30 de grame sau șapte lingurițe de zahăr pe zi.
Însă modul în care organismul nostru tolerează zahărul poate fi influențat și de alți factori.
„Lipsa somnului poate, de asemenea, să ne afecteze toleranța la zahăr, la fel ca și stresul. În mod supărător pentru cei dintre noi care au un apetit pentru dulciuri, există dovezi care sugerează că reducerea nivelului de zahăr poate avea un impact pozitiv asupra stării pielii dumneavoastră”.
În aceste condiții, dr. Preema Vig, expert facial, sugerează consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi ceaiul verde, strugurii roșii și afinele, pentru a ajuta la stimularea colagenului.
„În timp ce dieta poate încetini glicarea prin limitarea zahărului liber din sânge, îngrijirea selectivă a pielii poate, de asemenea, să atenueze efectele dăunătoare”.
De ce ne este poftă de zahăr, sare și carbohidrați?
Vata de zahăr, interzisă în India din cauza unei substanțe cancerigene
Cei mai mulți dintre români preferă cafeaua fără zahăr
Câți dintre români suferă de diabet zaharat tip 2, numit și „boala secolului 21”