Oamenii de știință planetari cred că ar putea exista un tip de exoplanetă care arată îngrijorător de mult cu un glob ocular uriaș.
Dar, de fapt, nu este atât de ciudat pe cât pare – aspectul acestor corpuri are legătură cu blocajul mareelor. Acest lucru se întâmplă atunci când un corp se rotește cu aceeași viteză cu care orbitează.
Asta înseamnă că are întotdeauna o parte orientată spre corpul pe care îl orbitează, iar cealaltă parte este întotdeauna orientată în sens opus. Luna, de exemplu, este blocată prin efectul de maree în raport cu Pământul, de aceea nu vedem niciodată partea îndepărtată a acesteia.
Pământul nu este blocat tidal față de Soare – de aceea avem un ciclu zi/noapte – dar știm că există exoplanete care sunt blocate față de stelele lor. Ceea ce înseamnă că o parte este într-o zi perpetuă, iar cealaltă într-o noapte perpetuă.
Fiecare scăldată în condiții atât de diferite, încât partea de zi ar putea arăta foarte diferit de partea de noapte.
În funcție de cât de aproape este planeta de stea, o parte ar putea fi uscată, toată apa fiind arsă de radiația stelară; dar cealaltă parte, în întuneric, ar putea fi o calotă de gheață uriașă care se înfășoară și se termină într-un inel glaciar.
Acel inel ar putea fi locuibil – într-un crepuscul perpetuu, apa provenită de la topirea ghețarilor permițând o regiune fertilă în care ar putea crește vegetația.
Acesta este un „glob ocular fierbinte”. Apoi, potrivit astronomului Sean Raymond, există un alt tip, cunoscut drept „glob ocular înghețat”, mai departe de căldura stelei sale, arată ScienceAlert.
Acesta are încă o calotă de gheață pe timp de noapte. Dar partea dinspre stea nu este un Pământ uscat și sterp, ci un ocean lichid, care ar putea fi locuibil, la fel ca mările Pământului.
„Planetele cu globii oculari fierbinți și cu globii oculari înghețați sunt cazuri extreme, dar orice planetă care este blocată tidal de steaua-gazdă este posibil să arate foarte diferit pe partea de zi și pe partea de noapte”, a remarcat Raymond.
„Diferențele ar putea proveni de la norii grupați în anumite zone, de la topirea preferențială a gheții pe partea de zi sau de la înghețarea gheții pe partea de noapte, sau de la orice alt număr de surse posibile. Galaxia ar putea fi presărată cu varietăți de planete”.
Astronomii au descoperit că stelele „mănâncă” planete
Un jet din interiorul planetei Jupiter i-a surprins pe oamenii de știință