Trei neurocercetători de la Universitatea Aix Marseille (Franța), împreună cu un psiholog de la Universitatea din Connecticut (SUA), au descoperit ceea ce ei cred că este mecanismul din creier care controlează dorința de a dansa provocată de muzică. Ce tip de muzică ne face o poftă de dans mai mare?
În cadrul cercetării, publicate în Science Advances, grupul a efectuat trei tipuri separate de studii pentru a explora reacția creierului la muzică și dorința ulterioară de a dansa.
Pentru a înțelege mai bine răspunsul creierului la muzică, echipa de cercetare s-a concentrat atât pe sincopă cât și pe ritm; sincopa înseamnă pauze care apar în locuri surprinzătoare într-o melodie. Ritmul este pasul cu care este cântată muzica, divizat în unități de timp uniforme.
Cercetătorii au recrutat 60 de voluntari adulți care au ascultat 12 melodii cu diferite grade de sincopă și le-au cerut să o evalueze fiecare pe baza dorinței lor de a se ridica și a dansa. Ce tip de muzică ne face o poftă de dans mai mare? Oamenii de știință au descoperit că melodiile cu un grad mediu de sincopă au provocat cea mai puternică dorință de a dansa.
Cercetătorii au recrutat apoi 29 de adulți care au purtat căști care permiteau magnetoencefalografia în timp ce ascultau diferite tipuri de muzică. Cercetătorii au descoperit că cortexul auditiv se concentrează în principal pe ritm, în timp ce calea auditivă dorsală pare să potrivească ritmul cu pasul. Acest lucru, sugerează cercetătorii, indică faptul că dorința bruscă de a dansa provocată de muzică se întâmplă probabil în acea cale, de unde este apoi transmisă către zonele motorii care acționează.
În continuare, cercetătorii au constatat că atunci când aude niveluri medii de sincopă, creierul se află într-un punct în care încă poate extrage bătăile periodice din melodie; la niveluri mai mari, creierul ar deveni copleșit.
Cercetătorii sugerează că munca lor arată cumulativ că dorința bruscă de a dansa provocată de muzica cu o cantitate medie de sincopă este încercarea creierului de a anticipa bătăile printre sincope, acest lucru determinând corpul să se aplece literalmente înainte în mod repetat, scrie Medical Xpress.
Metoda simplă care te scapă de contaminarea cu E. coli din salata verde
Riscul de diabet de tip 2 crește dacă dormi foarte puțin
Sfaturile de viață ale pacienților care mai au puțin de trăit