Cercetătorii din Surrey spun că temporizatoarele vizibile pot reduce, de asemenea, consumul de apă, după ce au instalat senzori în 290 de dușuri.
Consumul de apă a devenit un domeniu cheie al preocupărilor de mediu, având în vedere deficitul de apă, precum și amprenta de carbon asociată cu colectarea, tratarea, furnizarea și, în cazul celor mai multe dușuri, încălzirea acesteia.
Acum, experții spun că au descoperit că dușurile cu o presiune mai mare sunt asociate cu un consum mai mic de apă, în timp ce un cronometru la duș ar putea fi de asemenea de ajutor.
,,În timp ce adoptarea de echipamente cu debit redus ar putea fi o strategie valoroasă pentru îmbunătățirea eficienței dușurilor și pentru a ne îndrepta către net zero, aceasta nu ar trebui să fie singurul obiectiv”, raportează cercetătorii.
Cercetarea a implicat instalarea de senzori în 290 de dușuri din campusul Universității Surrey. În total, au adunat date privind durata a 86.000 de dușuri individuale.
Cercetătorii au constatat că, deși unele dușuri au fost foarte lungi, durata medie a fost de 6,7 minute. Jumătate dintre dușuri au durat între 3,3 și 8,8 minute.
Prin combinarea duratei fiecărui duș cu debitul său, echipa a putut calcula cantitatea de apă implicată în fiecare utilizare. Rezultatele arată că, la orice debit dat, dușurile cu presiune mai mare au fost asociate cu un consum mai mic de apă.
Ian Walker, co-autor și profesor de psihologie a mediului la Universitatea din Swansea, a declarat pentru The Guardian că, în timp ce dușurile cu debit scăzut pur și simplu au furnizat mai puțină apă decât cele cu debit ridicat, dușurile cu presiune ridicată au dus la un consum mai mic deoarece au fost oprite mai devreme decât cele cu presiune scăzută.
Echipa a constatat, de asemenea, că existența unui cronometru vizibil în duș ar putea aduce beneficii suplimentare, împiedicând creșterea treptată a duratei dușurilor pe parcursul săptămânilor.
În general, echipa a constatat că dușurile cu presiune ridicată și temporizatoare au folosit în medie aproximativ 17 litri de apă, în timp ce cele cu presiune scăzută și fără temporizator au folosit aproape 61 de litri pe duș.
,,Un temporizator inteligent a ajutat la reducerea consumului de apă cu până la 53% cu presiuni medii ale apei”, a scris echipa.
Cu toate acestea, studiul are limitări, inclusiv faptul că nu este clar în ce măsură concluziile ar fi valabile în mediul casnic.
Echipa adaugă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga de ce creșterea presiunii apei reduce consumul și pentru a explora punctul dincolo de care o presiune mai mare nu mai produce economii în utilizarea apei, scrie The Guardian.
Dovedit științific sau publicitate falsă: Pericolul din produsele cosmetice
„Șansă unică în viață”: o nouă stea apare pe cerul nopții și va fi vizibilă cu ochiul liber
Un studiu arată cum să scapi de microplasticele din apa de la robinet