Unul dintre cele mai mari mistere ale cosmologiei este Tensiunea Hubble și face referire la faptul că rata actuală de expansiune a Universului este mai rapidă decât s-ar fi așteptat astronomii, având în vedere condițiile de început ale Universului și cunoștințele noastre de la acest moment despre evoluția Universului.
Oamenii de știință au folosit Telescopul Spațial Hubble de la NASA și multe alte telescoape, dar în final au ajuns la o cifră care nu corespunde cu predicțiile bazate pe observațiile efectuate cu misiunea Planck de la Agenția Spațială Europeană (ESA).
Hubble măsoară rata de expansiune a Universului deja de 30 de ani, iar astronomii încearcă să elimine orice urmă de îndoială cu privire la acuratețea măsurătorilor. Acum, Telescoapele Hubble și Webb s-au aliat și au produs măsurători definitive: altceva – nu erori de măsurare – influențează rata de expansiune.
„Odată ce erorile de măsurare au fost negate, rămână posibilitatea reală și interesantă că am înțeles greșit Universul”, a spus Adam Riess, fizician la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA și laureat Nobel pentru descoperirea faptului că expansiunea Universului accelerează din cauza unui fenomen misterios cunoscut astăzi drept „energie întunecată”.
Observațiile Telescopului Webb din 2023 au confirmat că măsurătorile cu Hubble erau corecte. Cu toate acestea, în speranța că vor elucida Tensiunea Hubble, unii oameni de știință au speculat că erori neștiute în măsurători ar putea fi vizibile dacă privim mai departe în Univers.
Astfel, echipa SH0ES (Supernova H0 for the Equation of State of Dark Energy), condusă de Riess, a obținut observațiile suplimentare cu Webb și le-a corelat cu datele de la Hubble.
„Am acoperit acum tot ce a observat Hubble și putem exclude cu mare încredere o eroare de măsurare drept cauză pentru Tensiunea Hubble”, a spus Riess, potrivit unui comunicat citat de EurekAlert.
„Combinația dintre Webb și Hubble ne oferă ce este mai bun din ambele lumi. Măsurătorile cu Hubble rămân valabile”, a adăugat Riess.
Noile observații cu Webb au inclus cinci galaxii care găzduiesc opt supernove de tip Ia cu un total de 1.000 de cefeide (stele variabile).
Confirmarea obținută cu Hubble și Webb va însemna că alte observatoare din lume ar putea încerca să rezolva misterul expansiunii Universului. „Trebuie să aflăm dacă ne lipsește ceva și cum să facem legătura între începutul Universului și zilele noastre”, a mai precizat fizicianul.
Rezultatele echipei au fost publicate într-un studiu observațional din The Astrophysical Journal Letters.
Telescopul Spațial Hubble funcționează deja de mai bine de trei decenii și continuă să facă descoperire importante despre Univers. Hubble este o colaborare internațională între NASA și ESA. Centrul Goddard pentru Zbor Spațial al NASA din Greenbelt, Maryland administrează telescopul și conduce operațiunile alături de Lockheed Martin Space din Denver, Colorado. De asemenea, Institutul pentru Știința Telescopului Spațial din Baltimore, Maryland administrează operațiunile științifice cu Hubble și Webb pentru NASA.
Telescopul Spațial James Webb este cel mai puternic observator spațial din lume. Webb a fost conceput pentru a rezolva misterele Sistemului Solar, pentru a privi dincolo de cele mai îndepărtate lumi din jurul altor stele și pentru a afla originile Universului și în cele din urmă ale omenirii. Webb este un program internațional coordonat de NASA împreună cu ESA și Agenția Spațială Canadiană.
Telescopul Webb a măsurat expansiunea Universului, iar veștile nu sunt bune!
„Descoperire monumentală”: Hubble a detectat vapori de apă pe o exoplanetă „mică și fierbinte”
Telescopul Hubble a surprins „o fuziune monstruoasă”
Telescopul Hubble a observat lumina „interzisă” de la o galaxie spiralată