Știm că ascultarea muzicii la un volum ridicat, munca în medii extrem de zgomotoase și chiar jocurile video pot afecta auzul, dar cum ne este afectat auzul de zgomotele puternice?
Oamenii de știință au acum o idee mai bună despre cum ne este afectat auzul de zgomotele puternice și au descoperit, de asemenea, o modalitate potențială de prevenire.
O echipă de la Universitatea din Pittsburgh (SUA) a folosit teste pe șoareci pentru a stabili că zgomotele puternice sunt legate de creșteri ale nivelurilor de zinc în urechea internă, atât în ceea ce privește cantitatea, cât și răspândirea sa. Se pare că această răspândire a zincului afectează celulele auditive și perturbă comunicarea dintre ele.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că anumite medicamente pot acționa ca bureți, absorbind excesul de zinc și restaurând sau protejând auzul. În cele din urmă, s-ar putea ca în viitor să luăm pastile înainte de concerte pentru a ne proteja urechile, scrie Science Alert.
„Aceste rezultate evidențiază semnalizarea zincului ca un posibil obiectiv pentru prevenirea și atenuarea pierderii de auz indusă de zgomot”, scriu cercetătorii.
Împreună cu propria sa proteină specială de „încărcare”, zincul se găsește în anumite zone ale celulelor cohleare ciliate sănătoase și ale limbusului spiralat. Expunerea la zgomote puternice provoacă o supraproducție a acestor două substanțe chimice în întregul celulelor.
Prin ajustări genetice și administrarea de compuși medicamentoși, cercetătorii au reușit să reducă aceste niveluri de zinc la șoareci, restaurând într-o anumită măsură auzul și oferind o oarecare protecție împotriva expunerii la zgomote la un volum mare.
Mai este mult de lucru înainte ca ceva potrivit pentru oameni să fie considerat sigur și eficient, dar speranța este că pot fi dezvoltate tratamente pentru a fi aplicate înainte sau după expunere (de exemplu, în unitatea de urgențe).
„Disfuncția genetică sau farmacologică a semnalizării cu zinc favorizează recuperarea cohleei după traumele sonore”, scriu cercetătorii.
Știm că expunerea prelungită la sunete puternice poate cauza pierderea auzului și că este o problemă frecventă. Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu unele probleme de auz.
De aceea, țările au legi referitoare la purtarea protecțiilor auditive pe șantierele de construcții, iar multe smartphone-uri vă vor avertiza dacă încercați să creșteți volumul muzicii în căști la un nivel mai mare decât pot suporta urechile.
În timp, pot să apară probleme precum acufenele (sunete persistente în urechi, țiuit), dar acest nou studiu aduce niște revelații importante despre ce anume se întâmplă exact și despre cum am putea să stopăm aceste efecte debilitante.
„Pierderea auzului indusă de zgomot afectează milioane de vieți, dar deoarece biologia pierderii auzului nu este pe deplin înțeleasă, prevenirea pierderii auzului este o provocare”, spune otolaringologul Thanos Tzounopoulos, de la Universitatea din Pittsburgh.
Studiul a fost publicat în PNAS.
Ciocolata neagră reduce riscul de hipertensiune
Ce ni se pare amuzant? Există vreo diferență de la femei la bărbați?
Băuturile energizante, asociate cu un somn mai prost și chiar insomnie
Cheia pentru crearea de celule stem sanguine s-ar ascunde în propriul sânge