Un cățeluș i-a surprins pe veterinari prin faptul că i-a crescut din nou, în mod neașteptat, osul maxilarului, după ce acesta fusese îndepărtat chirurgical din cauza unei tumori.
Lui Tyson, bulldog francez, a trebuit să i se taie cea mai mare parte a mandibulei inferioare stângi, însă intră în cărțile de istorie ca fiind primul câine despre care s-a raportat vreodată că și-a regenerat maxilarul pierdut.
Veterinarii au observat pentru prima dată cancerul lui Tyson atunci când a fost adus pentru a fi operat de o fisură palatină în primăvara anului 2023. Tumora a fost identificată ca fiind un carcinom papilar oral cu celule scuamoase, iar scanările de urmărire au arătat că aceasta nu se răspândise încă în alte părți ale corpului.
Dornici să acționeze rapid, proprietarii tânărului cățeluș au dat undă verde medicilor pentru a îndepărta zona afectată, deși știau că acest lucru l-ar lăsa probabil pe Tyson fără un maxilar funcțional pentru tot restul vieții sale.
„Am decis să îi dăm o șansă și să continuăm cu operația”, a explicat proprietara Melissa Forsythe, într-un comunicat. „Nu aveam nicio idee că maxilarul lui va crește la loc!”.
În mod uimitor, însă, când Tyson a fost examinat opt săptămâni mai târziu, medicii veterinari au observat că maxilarul său a crescut din nou, într-adevăr. În timp ce rezultate similare au fost înregistrate anterior la copiii umani, este pentru prima dată când acest lucru a fost observat la un câine.
Documentând cazul, medicii veterinari care au supravegheat îngrijirea lui Tyson explică faptul că regenerarea osoasă la oamenii tineri este de obicei permisă datorită prezenței celulelor stem în periost, care acoperă suprafețele oaselor. Atunci când l-au operat pe cățeluș, chirurgii au avut grijă să lase cât mai mult periosteum posibil, scrie IFLScience.
„Periosteumul a fost păstrat pe partea ventrală în timpul operației acestui cățeluș și a fost probabil imperativ pentru regenerarea ulterioară a osului”, scriu ei. „Cu toate acestea, mecanismele exacte prin care s-a regenerat osul nu pot fi pe deplin înțelese în acest caz”.
Indiferent ce a declanșat regenerarea, noul maxilar al lui Tyson este aproape la fel de bun ca cel original și are aceeași lungime ca și mandibula dreaptă.
În ciuda faptului că a depășit toate așteptările, noua mandibulă a lui Tyson nu are niciun dinte și încă nu poate mânca alimente solide.
Cu toate acestea, nimic din toate acestea nu l-a împiedicat pe Tyson să acumuleze repere și realizări. De exemplu, a absolvit deja clasa de obediență și a participat la o paradă de Crăciun.
Raportul de caz este publicat în revista Frontiers in Veterinary Science.
Cât de repede poate un pește piranha să devoreze un câine?
Primul om care a sărit cu paraşuta. Prima dată şi-a aruncat câinele
Pebbles, cel mai bătrân câine din lume, a murit. Câți ani avea?
Cel mai bătrân câine care a trăit vreodată intră în Cartea Recordurilor