O nouă specie de pterozaur din Jurasic descoperită în probe găsite pe Insula Skye, Scoția, a fost anunțată de cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală, Universitatea din Bristol, Universitatea din Leicester și Universitatea din Liverpool (Anglia).
Această nouă specie de pterozaur din Jurasic face parte din clada Darwinoptera a pterozaurilor. Descoperirea sa arată că clada era mult mai diversă decât se credea anterior și a persistat timp de peste 25 de milioane de ani, de la Jurasicul Timpuriu târziu până spre finalul Jurasicului. În această perioadă, speciile din cadrul cladei s-au răspândit la nivel mondial.
Descoperirea susține un model nou și mai complex al evoluției timpurii a pterozaurilor. Studiul a fost publicat în Journal of Vertebrate Paleontology.
Raritatea fosilelor de pterozauri din Jurasicul Mijlociu și faptul că adesea erau incomplete au împiedicat anterior eforturile de a înțelege evoluția timpurie a pterozaurilor. Această descoperire arată că toate cladele principale de pterozauri din Jurasic s-au dezvoltat cu mult înainte de sfârșitul Jurasicului Timpuriu, mai devreme decât se știa anterior. Descoperirea arată, de asemenea, că pterozaurii au persistat până în Jurasicul Târziu, alături de Avialae, dinozaurii care au evoluat în cele din urmă în păsările moderne.
Resturile constau dintr-un schelet parțial al unui singur individ, care include părți ale umerilor, aripilor, picioarelor și ale coloanei vertebrale. Multe dintre oase rămân complet înglobate în rocă și pot fi studiate doar cu ajutorul scanării CT, menționează Phys.org.
„Ceoptera contribuie la restrângerea momentului unor evenimente majore din evoluția reptilelor zburătoare. Apariția sa în Jurasicul Mijlociu al Regatului Unit a fost o surpriză totală, deoarece majoritatea rudelor sale apropiate provin din China. Acesta arată că grupul avansat de reptile zburătoare din care face parte a apărut mai devreme decât credeam și a obținut rapid o distribuție aproape mondială”, a declarat profesorul Paul Barrett, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală și autor principal al studiului.
Prof. Barrett și colegii săi au descris noua specie numind-o Ceoptera evansae: Ceoptera din cuvântul galez scoțian Cheò, care înseamnă ceață (o referire la numele galez comun pentru Insula Skye, Eilean a’ Cheò, adică Insula Ceții), și -ptera din latină, care înseamnă aripă. Iar denumirea de evansae o omagiază pe profesoara Susan E. Evans pentru anii săi de cercetare anatomică și paleontologică, în special pe Insula Skye.
„Perioada de timp din care provine Ceoptera este una dintre cele mai importante perioade ale evoluției pterozaurilor și este și una din care avem cele mai puține exemplare. Descoperirea că mai erau oase înglobate în rocă, dintre care unele au fost esențiale în identificarea tipului de pterosaur Ceoptera, a făcut ca această descoperire să fie chiar mai valoroasă decât s-a crezut inițial. Ne aduce un pas mai aproape de înțelegerea locului și momentului în care au evoluat pterozaurii mai avansați”, a declarat dr. Elizabeth Martin-Silverstone, paleobiolog la Universitatea din Bristol și autoare a studiului.
Chiar și oamenii din Epoca de Piatră uitau mâncarea pe foc
Se pare că până și dinozaurii sufereau de artrită!
Urme de pași umani de acum 90.000 de ani sunt printre cele mai vechi din lume