Renumită pentru aspectul ei extrem de atrăgător și aerul sexy, Lana Turner a fost una dintre cele mai populare și de succes actrițe în anii 1940 și 1950, perioada Epocii de Aur de la Hollywood.
Născută la 8 februarie 1921 (sau în 1920 – există neclarități vizavi de anul naștetii sale) în Wallace, Idaho, sub numele de Julia Jean Turner, într-o familie modestă (tatăl, miner, iar mama, casnică), Lana a fost supusă de mică traumelor psihice, primul impas pe care a trebuit să-l treacă a fost moartea tatălui ei, ucis în urma unui conflict. În perioada adolescenței, când a început să înflorească și să-și arate frumusețea, Lanei Turner i-a încolțit în minte un singur gând – acela de a deveni un star. O celebritate a Hollywood-ului. Astfel că la doar 17 ani avea să debuteze în cinematografie, chiar dacă primele sale roluri au fost mici, neaducându-i încă visata celebritate. Așadar, printre filmele în care a apărut Lana Turner ca actriță debutantă se numără „They Won’t Forget” (1937), „The Great Garrick” (1937) și „A Star Is Born” (1937).
După ce în 1938 a jucat în „Love Finds Andy Hardy” alături de Mickey Rooney, Lana Turner a reușit să se facă remarcată cu adevărat cucerind publicul american datorită imaginii sale de femeie seducătoare și provocatoare. Mulți au considerat-o una dintre cele mai incredibil de frumoase debutante pe care le cunoscuse Hollywood-ul în ultimii ani.
În anii 1940, deja era bine ancorată în industria cinematografică, parte dintre interpretările sale de top fiind în peliculele „Johnny Eager” (1941), „Somewhere I’ll Find You” (1942) și „Week-End at the Waldorf” (1945).
Faima ei a avut două tăișuri. Pe de-o parte i-a asigurat o carieră fabuloasă în lumea filmului american, însă pe de altă parte, din cauza faptului că nu a reușit să gestioneze echilibrat celebritatea, aproape că i-a distrus viața personală.
Lana Turner a fost căsătorită de opt ori, dintre care de două ori cu Stephen Crane, actor și restaurator, cei doi având împreună o fiică – Cheryl Crane. Eșecurile în iubire au dus-o pe Lana Turner pe marginea prăpastiei, actrița cedând fizic și găsind refugiu în alcool de care devenise dependentă.
Un alt moment tragic al existenței Lanei Turner a avut loc în 1958, când fiica ei și a lui Stephen Crane, Cheryl, a intrat într-un scandal mediatic răsunător după ce, la 14 ani, l-a înjunghiat mortal pe iubitul mamei sale din acea perioadă, gangsterul Johnny Stompanato, în urma unei altercații domestice dintre acesta și Lana Turner care avusese loc la reședința cuplului din Beveryl Hills.
Cheryl a susținut că a acționat în legitimă apărare pentru a-și proteja mama de comportamentul violent al lui Stompanato. Cazul a ajuns la proces, dar Cheryl a fost achitată de un juriu care a crezut în mărturia ei.
IMDb.com evocă un episod tulburent din viața cuplului Turner – Stompanato care a avut loc cu puțin înaintea morții lui Stompanato. În timp ce filma la Londra pentru „Another Time, Another Place” (1958), Lana Turner a fost vizitată de iubitul ei Johnny Stompanato, un tip agresiv și gelos care-și suspecta partenera că are o aventură cu actorul și colegul ei de platou Sean Connery pe care, la un moment dat, într-un acces de furie l-a confruntat și l-a amenințat cu moartea. „Connery l-a lăsat inconștient cu un singur pumn. Apoi a așteptat până când Stompanato și-a recăpătat cunoștința și i-a spus că, dacă îl va mai vedea vreodată, îl va ucide. Stompanato a părăsit Londra a doua zi”.
Cariera Lanei Turner s-a întins pe parcursul a cinci decenii, din anii 1930 și până în anii 1980, apărând în numeroase filme și câștigându-și reputația de una dintre cele mai talentate și pline de farmec actrițe de la Hollywood.
A fost aclamată pentru interpretările sale în filme precum „The Bad and the Beautiful” (1952), pentru care a fost nominalizată la Oscarul pentru cea mai bună actriță, „Peyton Place” (1957), „Imitation of Life” (1959), „By Love Becomes” (1961) și „Madame X” (1966), urmând ca în anii 1980 să se orienteze cu succes spre televiziune, jucând în popularul serial „Falcon Crest” din 1982 până în 1983.
În 1958, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame pentru contribuțiile sale la cinematografie, iar în 1991 i-a fost acordat un premiu pentru întreaga carieră din partea Asociației Presei Străine de la Hollywood.
Lana Turner a murit la 29 iunie 1995, la vârsta de 74 de ani, după o luptă îndelungată cu cancerul, lăsându-și toată averea moștenire însoțitoarei și menajerei sale. A fost vorba despre aproape 2 milioane de dolari, inclusiv apartamentul din Century City și drepturile asupra tuturor activelor producătoare de venituri, cum ar fi participarea la profitul din filme precum „The Imitation of Life”. Singurei sale fiice i-a lăsat moștenire suma de doar 50.000 de dolari.
Lana Turner se află înscrisă în Guinness Cartea Recordurilor alături de Mickey Rooney, Zsa Zsa Gabor, Elizabeth Taylor și Georgia Holt – cu toții fiind căsătoriți, în timpul vieții lor, de opt ori.
„Problema cu fericirea este că nu te ajută să te dezvolți; doar nefericirea face acest lucru. Așa că sunt recunoscătoare că patul meu de trandafiri a fost alcătuit în egală măsură din flori și spini. Am avut o viață privilegiată, creativă, incitantă și cred că părțile mai puțin fericite m-au pregătit, m-au testat, m-au întărit”. (Lana Turner)
Surse:
https://www.britannica.com/biography/Lana-Turner
https://www.imdb.com/name/nm0001805/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm
https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/most-married-hollywood-stars
Antonio Banderas, romanticul de la Hollywood. „Omul care nu-și dorește nimic este invincibil”
Leonardo DiCaprio, unul dintre cei mai proeminenți și influenți actori de la Hollywood