Arheologii au descoperit un mormânt de piatră misterios din Suedia, vechi de 5.500 de ani, din perioada Neoliticului Timpuriu, din care multe dintre oasele cele mai mari, inclusiv craniile, par a fi fost îndepărtate în jurul momentului în care cei morți au fost plasați acolo.
„Acesta diferă de ceea ce vedem în mod obișnuit în mormintele megalitice. De obicei, oasele care lipsesc sunt cele mai mici, de la picioare și mâini”, a declarat Karl-Göran Sjögren, arheolog la Universitatea din Gothenburg (Suedia) și prim autor al unui nou studiu despre descoperire.
Cercetătorii sugerează că oasele lipsă ar putea avea legătură cu tradițiile vremii și locului, dar nu pot fi siguri. „Nu știm dacă acest lucru are legătură cu ritualurile funerare sau cu altceva”, a spus Sjögren.
Camera de piatră a fost descoperită în vara anului 2023 în satul Tiarp, aproape de orașul Falköping, la aproximativ 114 kilometri nord-est de Gothenburg, conform studiului publicat în Journal of Neolithic Archaeology.
Arheologii au descoperit camera în timpul săpăturilor unui dolmen, un mormânt preistoric construit din mai multe pietre mari.
Mii de astfel de structuri au fost găsite în întreaga Europă, precum și în alte părți ale lumii, inclusiv în Sahara de Vest și Coreea. Multe par să dateze din perioada Neoliticului Timpuriu, acum aproximativ 5.000 de ani, adică ultima fază a Epocii de Piatră, înainte ca oamenii să înceapă să topească cupru, bronz și alte metale, dar după ce au adoptat tehnici timpurii de agricultură și domesticirea animalelor, explică Live Science.
Arheologii spun că mormântul de piatră misterios din Suedia de la Tiarp a fost construit în jurul anului 3500 î.Hr. și este unul dintre cele mai vechi din țară, deși există dovezi ale unor înmormântări chiar mai vechi în Suedia, inclusiv una care ar putea avea până la 8.000 de ani.
În interiorul camerei funerare, cercetătorii au descoperit oase de mâini și picioare, fragmente de coaste și dinți provenind de la cel puțin 12 persoane, inclusiv copii și bătrâni, dar foarte puține cranii și oase mai mari, cum ar fi cele de la coapse și brațe.
Arheologii spun că mormântul a rămas neatins din Epoca de Piatră, astfel încât oasele lipsă par să fi fost îndepărtate atunci când oamenii au fost îngropați acolo sau imediat după aceea. În timp ce echipa nu poate încă să determine cum au murit acești oameni din Neolitic, oasele îngropate nu prezintă semne de violență.
„Nu am observat nicio leziune pe oamenii îngropați, deci nu credem că este implicată violența. Dar continuăm să studiem ADN-ul lor și asta va arăta dacă aveau vreo boală”, a spus Sjögren.
Studiile ADN-ului ar trebui, de asemenea, să arate dacă persoanele îngropate în mormânt erau înrudite.
„Rezultatele preliminare ale ADN-ului arată că ADN-ul din oase este bine conservat. Acest lucru înseamnă că vom putea reconstrui relațiile de familie dintre oamenii din mormânt și lucrăm la asta acum”, a spus el.
Regiunea Falköping este faimoasă pentru numeroasele sale movile neolitice, care au camere funerare din piatră accesate printr-un pasaj îngust. Dar dolmenul recent excavat este mai vechi decât acestea.
„Este cu aproximativ 200-150 de ani mai vechi decât mormintele cu pasaj, făcându-l unul dintre cele mai vechi morminte cu cameră de piatră din Suedia și din întreaga Scandinavie”, a spus Sjögren.
Tehnicile agricole timpurii au ajuns în regiune cu aproximativ 500 de ani înainte ca dolmenul de la Tiarp să fie construit, așa că este probabil ca oamenii îngropați acolo să fi fost fermieri. Analiza chimică a oaselor indică, de asemenea, că acești indivizi au trăit într-o societate de tip agrar.
„Ei trăiau cultivând cereale și crescând animale și consumau produse lactate”, a spus Sjögren.
Mesajul „neobișnuit” găsit pe un sfinx din bronz dintr-o fostă așezare dacică
Descoperire monumentală: Un palat vechi de 4.000 de ani, găsit într-un oraș antic din China
Coincidență sau nu? Multe urme preistorice de mâini au un deget lipsă