Arheologii au descoperit rămășițe umane împodobite în mod ceremonial cu găleți în picioare și inele în jurul gâtului într-un cimitir vechi de 1.000 de ani, potrivit unor rapoarte.
Arheologii au descoperit mormântul comun care conținea peste 107 schelete în ceea ce se crede că a fost un cimitir din epoca păgână, în apropiere de Kiev, Ucraina.
Misteriosul loc de înmormântare a oferit o imagine a vieții din Evul Mediu întunecat, cei 1.000 de ani de istorie europeană dintre căderea Imperiului Roman și începutul Renașterii italiene.
Cercetătorii au scos la iveală topoare, săbii, sulițe, bijuterii, brățări și resturi alimentare, precum coji de ouă și oase de pui, alături de oasele unor oameni uitați de mult timp.
Vsevolod Ivakin și Vyacheslav Baranov, doi cercetători care au condus săpăturile, au descris armele ca fiind tipice pentru Kyivan Rus – o federație politică medievală din Belarusul de astăzi – și pentru Europa de nord-est.
Cercetătorii au spus că cimitirul conținea schelete de bărbați și de femei, dar numai femeile erau împodobite cu inele elaborate la gât, care „se pare că erau un fel de indiciu social”, au spus Ivakin și Baranov, potrivit Live Science.
Gălețile de lemn de pe picioare găsite în unele dintre mormintele masculine – care ar fi putut face parte din ritualurile funerare – amintesc de cimitirele de incinerație din secolul al XI-lea din Prusia și de cimitirele de înhumare din Pomerania și Masovia ale elitelor militare, a relatat The Independent.
Unele artefacte sunt similare cu cele descoperite în țările baltice. Volodymyr cel Mare – care s-a convertit la creștinism în jurul anului 987 – a condus teritorii care se întindeau până în țările baltice.
Descoperirile vorbesc despre o schimbare religioasă în istoria Ucrainei și despre sosirea creștinismului în Europa de Est, scrie ScienceAlert.
Baranov a declarat pentru Business Insider că descoperirile datează de la sfârșitul Epocii Vikingilor, o perioadă în care teritoriul Ucrainei a fost implicat în procesele comune din Europa de Nord.
El a spus că descoperirile ,,corespund bine cu procesele istorice paneuropene din Europa și arată încă o dată importanța studierii istoriei paneuropene în ansamblu și a popoarelor europene în context general”.
El a adăugat că natura unui astfel de grup mic și închis a fost rară pentru epoca sa.
La momentul utilizării cimitirului, populația din regiunea Ucrainei era în plin proces de convertire la creștinism, documentat mai ales de botezul lui Volodymyr cel Mare, când s-a convertit de la credințele sale păgâne la creștinism.
Proiectul arheologic din Ucraina a început în 2017. Cercetările au continuat în 2022 și 2023, în pofida provocărilor pe care le-a ridicat războiul. Baranov a declarat pentru BI că mai mulți membri obișnuiți ai expediției au murit deja în luptă și că alții se aflau pe front după ce au fost mobilizați. Numărul din ce în ce mai mic a îngreunat procesul de excavare.
Cercetările în curs de desfășurare sunt o colaborare între mai multe centre de cercetare, cu finanțare din partea Fundației Germane de Cercetare și a altor organizații.
„Altarul Soarelui”, un mormânt megalitic din Epoca Bronzului, redescoperit în Irlanda
Descoperire importantă la mormântul unui șaman vechi de 9.000 de ani
Mormântul fondatorului Dinastiei Zhou de Nord a fost descoperit
De ce le este teamă arheologilor să intre în mormântul primului împărat al Chinei?