Arheologii din Polonia au descoperit o colecție de peste 550 de piese de bijuterii din Epoca Bronzului care au făcut cândva parte dintr-un ritual funerar antic.
Cunoscut sub numele de Papowo Biskupie, situl de pe fundul lacului uscat a fost ocupat aproximativ în perioada 1200-450 î.Hr. de către grupul Chełmno, o comunitate din cultura mai largă lusațiană care a trăit în Europa de Nord în timpul Epocii Târzii a Bronzului și al Epocii Timpurii a Fierului, conform unui studiu publicat miercuri în revista Antiquity.
Lusațienii sunt cel mai bine cunoscuți pentru depunerile lor rituale de comori metalice în corpuri de apă. Cu toate acestea, grupul Chełmno nu era cunoscut a se angaja în această practică. Dar descoperirea acestor bijuterii din Epoca Bronzului, făcută de căutătorii de metale în 2023, schimbă această percepție.
„Scara consumului de metal în sit este extraordinară. Până acum, credeam că metalul era un partener slab în strategiile sociale și rituale ale grupului Chełmno, în contrast cu nebunia de a depozita metale practicată de ceilalți lusațieni”, a declarat coautorul studiului Łukasz Kowalski, cercetător postdoctoral în arheologie la Universitatea AGH de Știință și Tehnologie din Cracovia (Polonia).
Cu toate acestea, descoperirea acestui tezaur de bijuterii metalice, care include o varietate de ornamente pentru brațe și gât, precum și un colier cu mai multe șiruri de mărgele ovale și tubulare înconjurând un pandantiv asemănător unei cozi de rândunică, i-a determinat pe cercetători să își schimbe perspectiva.
„Descoperirile noastre reflectă creșterea rolului metalului în viața socială și rituală a grupului Chełmno, rezultând într-o schimbare de la depunerea resturilor umane la ofrande metalice în peisajul local de teren umed”, a spus Kowalski.
Cercetătorii au concluzionat că multe dintre artefactele metalice au fost create de membrii comunității locale. Dar unele, inclusiv una dintre mărgelele din colier, au fost realizate folosind materiale importate.
„Mărgeaua este făcută din sticlă cu conținut scăzut de magneziu provenită din regiunea mediteraneană de est. Acest lucru crește probabilitatea că elitele puterii din grupul Chełmno au devenit părți ale unei rețele de comerț cu metale care a conectat mare parte din continentul european în primul mileniu î.Hr.”, a spus Kowalski.
Pe lângă bijuterii, arheologii au descoperit pe fundul lacului rămășițe scheletice de la cel puțin 33 de indivizi. Totuși, datarea cu radiocarbon a arătat că resturile umane au fost îngropate înainte de depunerea metalului, oferind dovezi suplimentare că „sistemul de credințe al grupului Chełmno a intrat mai târziu în acord cu restul regiunii”.
În cadrul studiului, cercetătorii au creat un model ipotetic al unei femei Chełmno purtând unele dintre bijuteriile metalice.
„Descoperirea noastră deschide o nouă fereastră pentru explorarea practicilor sociale și rituale ale grupului Chełmno și reflectă interacțiunea complexă dintre depunerea de resturi umane și de obiecte metalice în zonele umede. Această descoperire poate semnala modul în care depunerile de metal și umane ar putea fi folosite pentru a reglementa relațiile sociale în grupul Chełmno și pentru a-și demonstra identitatea locală”, a spus Kowalski, citat de Live Science.
O cale navigabilă antică ar putea dezvălui cum au fost construite piramidele din Egipt
Cine a construit mega-forturile din Epoca Bronzului din Europa?
„Biserica Diavolului”, peștera din Finlanda în care există un fenomen vindecător
Exploratorul care a făcut pentru prima dată înconjurul lumii