Oamenii de știință din China au inaugurat cel mai adânc și mai mare laborator din lume.
Aflat la 2,3 kilometri adâncime, sub Munții Jinping din sud-vestul Chinei, laboratorul va fi folosit de cercetători pentru a studia materia întunecată, substanța misterioasă despre care se crede că ar reprezenta mai bine de 80% din masa Universului.
Deși cercetătorii cred că este „lipiciul” care susține structurile Universului, materia întunecată încă nu a fost observată în mod direct, iar asta pentru că nu ar fi capabilă să interacționeze cu alte tipuri de materie sau să reflecte ori să absoarbă lumina, relatează Futurism.
Cu alte cuvinte, China vrea cu orice preț să fie în fruntea eforturilor pentru rezolvarea acestui mister cosmologic.
Prima parte din noul laborator, China Jinping Underground Laboratory (CJPL), și-a deschis porțile în 2010. Lucrările de extindere au început în 2020 și au fost finalizate în decembrie 2023, iar din acel moment China a doborât recordul pentru cel mai adânc și mai mare laborator subteran din lume. Deținătorul anterior al recordului a fost Laboratori Nazionali del Gran Sasso din Italia.
Dacă nu te afli în subteran, detectarea materiei întunecate de pe Pământ este „ca și cum ai încerca să auzi vocea unui copil de pe un stadion în timp ce toată lumea țipă”, a explicat Marco Selvi pentru Nature, fizician la Institutul Național de Fizică Nucleară din Bologna, Italia.
Cercetătorii din China folosesc, de asemenea, un detector de ultimă generație numit PandaX-4T și speră că particulele de materie întunecată vor intra în coliziune cu un atom de xenon, eveniment ce ar trebui cel puțin teoretic să emită suficientă lumină încât să apară pe fotosenzorii detectorului.
„Cu sensibilitate mai bună, ne putem juca și putem testa diferitele tipuri de interacțiuni”, a spus fizicianul Ning Zhou, membru al echipei PandaX-4T.
Un detector diferit, numit China Dark Matter Experiment (CDEX), este conceput pentru a detecta un singur tip de particulă de materie întunecată și folosește germaniu, un element chimic rar similar siliconului pe care oamenii de știință speră să-l folosească pentru a detecta Weakly Interacting Massive Particles (WIMPs), unul dintre cei mai promițători candidați pentru materie întunecată.
Pe scurt, China are planuri mari și nu se teme să investească sume enorme în căutarea particulelor de materie întunecată. Însă, chiar și cu cele mai scumpe dispozitive din lume, substanța rămâne deocamdată un mister.
Cercetătorii chinezi au clonat pentru prima oară o maimuță rhesus
O companie chineză a construit „cel mai puternic robot umanoid de uz general din lume”
Substanța vie care acoperă și protejează Marele Zid Chinezesc
Noul telescop spațial chinezesc îl „va întrece pe Hubble”, susțin cercetătorii