Nivelul de studii mai ridicat salvează vieți indiferent de vârstă, sex, locație și context social și demografic. Aceasta este concluzia celui mai recent și mai mare studiu de acest fel.
Studiul a fost publicat în The Lancet Public Health.
Cercetătorii știau că cei care ating niveluri mai înalte de școlarizare trăiesc mai mult decât alții, dar până acum nu știau în ce măsură. Ceea ce au descoperit a fost că riscul de deces scade cu 2% pentru fiecare an suplimentar de educație. Acest lucru înseamnă că cei care au terminat șase ani de școală au avut un risc de deces mai mic cu o medie de 13%. După absolvirea liceului, riscul de deces a fost redus cu aproape 25%, iar 18 ani de educație au redus riscul cu 34%.
Cercetătorii au comparat, de asemenea, efectele educației cu alți factori de risc, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase, fumatul și consumul excesiv de alcool, și au descoperit că rezultatele în sănătate sunt similare. De exemplu, beneficiul a 18 ani de educație poate fi comparat cu acela de a consuma o cantitate ideală de legume, în opoziție cu a nu consuma deloc legume. A nu merge deloc la școală este la fel de dăunător precum consumul a cinci sau mai multe băuturi alcoolice pe zi sau fumatul a zece țigări pe zi timp de 10 ani, scrie Medical Xpress.
„Nivelul de studii mai ridicat este important în mod direct, nu doar pentru beneficiile sale asupra sănătății, iar acum capabilitatea de a cuantifica amploarea acestui beneficiu este un progres semnificativ”, a spus dr. Terje Andreas Eikemo, coautor al studiului și șef al Centre for Global Health Inequalities Research (CHAIN) la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (NTNU).
Deși beneficiile educației sunt cele mai mari pentru tineri, cei mai în vârstă de 50 și chiar 70 de ani încă beneficiază de efectele protectoare ale educației.
Cercetătorii nu au găsit diferențe semnificative în efectele educației între țările care au atins diferite stadii de dezvoltare. Acest lucru înseamnă că mai mulți ani de educație sunt la fel de eficienți în țările bogate precum și în cele sărace.
„Trebuie să sporim investițiile sociale pentru a permite accesul la educație mai bună și mai extinsă în întreaga lume, pentru a stopa inegalitățile persistente care costă vieți”, a spus Mirza Balaj, coautoare și cercetătoare postdoctorală la Departamentul de Sociologie și Științe Politice al NTNU.
„Nivelul de studii mai ridicat duce la locuri de muncă și venituri mai bune, acces mai bun la îngrijirea sănătății și ne ajută să avem grijă de propria sănătate. Oamenii foarte educați tind să dezvolte un set mai amplu de resurse sociale și psihologice care contribuie la sănătatea și la durata vieții lor”, spune cercetătoarea.
„Micșorarea decalajului în educație înseamnă reducerea decalajului în mortalitate, iar noi trebuie să întrerupem ciclul sărăciei și al deceselor evitabile cu ajutorul angajamentului internațional”, a spus Claire Henson, coautoare și cercetătoare la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) la Școala de Medicină a Universității din Washington (SUA).
„Pentru a reduce inegalitățile în mortalitate, este important să investim în domenii care promovează oportunitățile oamenilor de a primi educație. Acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra sănătății populației în toate țările”, a continuat ea.
Studiul a identificat date din 59 de țări și a inclus peste 10.000 de puncte de date colectate din peste 600 de articole publicate. Majoritatea studiilor analizate pentru acest studiu proveneau din medii cu venituri mari, subliniind necesitatea de mai multă cercetare în țările cu venituri mici și medii, în special din sub-sahara și nordul Africii, unde datele sunt limitate.
„Acum trebuie să ne concentrăm asupra regiunilor lumii în care știm că accesul la școală este redus și unde există, de asemenea, o cercetare limitată cu privire la educație ca determinant al sănătății”, a spus dr. Emmanuela Gakidou, coautoare și profesoară la IHME.
Cum poate aparatul RMN să rănească pacienții?
Cum au cucerit lumea tăițeii instant și care sunt pericolele pentru sănătate?
Veninul de la șarpele cu clopoței ar putea vindeca hipertensiunea arterială
Trucul simplu care reduce „pofta” de fumat în doar 10 minute