O exoplanetă aflată la „doar” 73 de ani-lumină depărtare de noi dezvăluie cum ar fi arătat Pământul în tinerețe; asta dacă și-ar fi orbitat steaua-gazdă extrem de aproape.
Planeta numită HD 63433 d este un pic mai mare decât Pământul și orbitează o stea la fel ca Soarele. Este cea mai mică planetă găsită până acum care are o vechime de mai puțin de 500 de milioane de ani, astfel că reprezintă o șansă unică de a afla mai multe despre formarea planetelor similare cu Terra.
Pământul este singura planetă despre care știm (deocamdată) că susține viață. Astronomii pot afla mai multe despre „ingredientele” necesare vieții prin studiul altor planete, în special a celor care orbitează stele precum Soarele.
HD 63433 d este similară Pământului, astfel că reprezintă o șansă nemaipomenită, dar este și diferită de planeta noastră.
„Este utilă pentru că ar putea fi ca Pământul în tinerețe. Chiar dacă este pe orbită apropiată, putem folosi datele pentru a căuta dovezi de pierdere atmosferică care ar putea fi o limită importantă în evoluția lumilor terestre. Însă aici se termină asemănările”, a explicat astrofizicianul Melinda Soares-Furtado de la Universitatea din Wisconsin-Madison, SUA.
Planeta de mărimea Pământului a fost descoperită cu telescopul TESS care caută schimbări în lumina stelelor ce pot indica prezența unei exoplanete aflate pe orbită. Prin măsurarea diferitelor efecte pe care exoplaneta le produce asupra luminii stelare, astronomii pot deduce dimensiunea și masa.
HD 63433 este o stea pitică galbenă de mărimea și masa Soarelui, cu un profil de temperatură similar. Dar este mult mai tânără, având puțin peste 400 de milioane de ani, prin comparație cu vârsta de 4,5 miliarde de ani a Soarelui. Astfel, în termeni stelari, HD 63433 este „un pui”, la fel ca exoplanetele aflate pe orbita sa. Până acum au fost găsite trei exoplanete, doi mini-Neptuni (observați în 2020) și HD 63433 d.
Cercetătorii nu îi cunosc încă masa, dar dimensiunea sugerează o compoziție terestră, adică o lume stâncoasă, la fel ca Pământul, Marte sau Venus, potrivit ScienceAlert.
De asemenea, orbita exoplanetei este extrem de apropiată, fiind finalizată în 4,2 zile. Asta înseamnă că exoplaneta și steaua sunt foarte aproape una de cealaltă, atât de aproape încât HD 63433 d este probabil blocată în rezonanță (sau rotație sincronă). Astfel, având în vedere că o emisferă primește constant căldura de la stea, suprafața exoplanetei este un ocean permanent de rocă topită, iar temperaturile de pe partea de zi ajung la aproape 1.300 de grade Celsius. În esență, exoplaneta este un uriaș ocean de lavă.
Pământul nu a fost niciodată atât de aproape de Soare, dar ar fi putut atinge temperaturi de până la 1.300 de grade Celsius în urma coliziunii care a rupt o bucată ce avea să formeze Luna.
Astronomii cunosc puține informații despre HD 63433 d, însă studiile viitoare vor oferi mai multe detalii, inclusiv despre masa exoplanetei.
HD 63433 d este, de asemenea, cea mai apropiată exoplanetă de Pământ cu o rază similară Terrei ce orbitează o stea tânără. Un studiu despre această lume fascinantă a fost publicat în The Astronomical Journal.
5 planete asemănătoare cu Pământul s-ar putea afla la marginea Sistemului Solar
Pământul are un „sistem de apărare ascuns” ce protejează împotriva asteroizilor
Una dintre cele mai extreme furtuni magnetice din istoria Pământului s-a întâmplat în 1872