Un studiu realizat de Keck Medicine of USC (SUA) arată că adulții care suferă de pierderea auzului și folosesc în mod regulat aparate auditive au un risc de mortalitate cu 24% mai mic decât cei care nu le folosesc niciodată. Acest rezultat sugerează că aparatele auditive ar putea prelungi viața și ar putea avea un rol protector asupra sănătății.
Studiul a fost publicat în The Lancet Healthy Longevity.
Cercetările anterioare au arătat că pierderea auzului netratată poate duce la o durată de viață redusă, precum și la alte rezultate negative, cum ar fi izolarea socială, depresia și demența. Cu toate acestea, până acum, au existat foarte puține cercetări privind utilizarea aparatelor auditive în reducerea riscului de deces.
Studiul reprezintă cea mai cuprinzătoare analiză de până în prezent privind relația dintre pierderea auzului, utilizarea aparatelor auditive și mortalitate în Statele Unite, menționează Medical Xpress.
Cercetătoarea principală a studiului, Janet Choi, susține că rezultatele sugerează că aparatele auditive ar putea juca un rol protector în sănătatea oamenilor și că aparatele auditive ar putea prelungi viața prevenind decesul prematur.
Studiul a folosit date colectate de la National Health and Nutrition Examination Survey între 1999-2012 pentru a identifica aproape 10.000 de adulți cu vârsta de cel puțin 20 de ani care au completat evaluări audiometrice și au furnizat informații despre utilizarea aparatelor auditive.
Rezultatele studiului au arătat o diferență de aproape 25% în riscul de mortalitate între cei care folosesc aparate auditive în mod regulat și cei care nu le folosesc deloc, indiferent de variabile precum gradul de pierdere a auzului, vârsta, etnia, venitul, educația și alte caracteristici demografice.
Studiul nu a arătat o diferență în ceea ce privește riscul de mortalitate între utilizatorii care nu folosesc aparate auditive în mod regulat și cei care nu le folosesc niciodată, indicând că utilizarea ocazională a aparatelor auditive nu poate oferi beneficii în prelungirea vieții.
Choi speră ca acest studiu să încurajeze mai mulți oameni să folosească aparate auditive, recunoscând totodată că factori precum costul, stigmatul și dificultățile în găsirea unor dispozitive care se potrivesc și funcționează bine sunt obstacole în utilizarea lor.
Cercetătoarea lucrează la un sistem bazat pe Inteligență Artificială care să categorizeze alegerile de aparate auditive și să le adapteze la nevoile individuale ale pacienților. Ea susține și realizarea unor studii mai ample pentru a înțelege mai bine legătura dintre utilizarea regulată a aparatelor auditive și un risc mai scăzut de mortalitate și pentru a promova îngrijirea auzului.
Coafarea părului ar putea avea efecte nedorite pentru sănătate
Medicamentele pentru alergii ar putea ajuta la tratarea cancerului pulmonar
Test de cultură generală. Cât timp pot oamenii să-și țină respirația sub apă?
Alimentele ultraprocesate nu sunt mai atractive în ochii noștri! Atunci de ce le mâncăm?