Calendarele nu au fost dintotdeauna așa cum le știm acum. Cât de vechi este calendarul de 365 de zile?
Cât de vechi este calendarul de 365 de zile? Aproximativ în anul 1000 î.Hr., egiptenii antici foloseau un calendar care avea 12 luni a câte 30 de zile fiecare, aducând totalul la 360 de zile.
După a 12-a lună, celelalte cinci zile au fost recunoscute drept zilele de naștere ale zeilor Osiris, Horus, Seth, Isis și Nephthys, potrivit Britannica.
Există multe calendare diferite pe Pământ în uz astăzi: ebraic, chinez, hindus, etiopian etc. Aceste diferite sisteme de calendar pot părea complet artificiale, un produs pur al alegerii arbitrare umane, ca o limbă.
Cu toate acestea, baza tuturor calendarelor sunt mișcările periodice observate ale Soarelui și Lunii pe cer. Un an are 365,24219878 de zile, iar o lună are o durată de 29,530589 de zile. Raportul acestor două numere este 12.368267 și este egal cu numărul de luni lunare dintr-un an.
Așadar, luna lunară are între 29 și 30 de zile, în timp ce există aproximativ 12 luni lunare într-un an. Cel mai vechi calendar babilonian a fost unul lunar cu 12 luni, consistând alternativ în 29 și 30 de zile, conform acestor numere. Anul calendaristic într-un astfel de calendar lunar conține doar 354 de zile, o subestimare gravă. Dar cel puțin până în mileniul al V-lea î.Hr., acest calendar a fost înlocuit de un calendar egiptean cu 12 luni, fiecare constând în 30 de zile.
Noul calendar avea doar 360 de zile într-un an și discrepanța a fost observată rapid. Pentru a ajusta calendarul, cinci zile au fost adăugate la sfârșitul anului de 360 de zile în timpurile faraonilor. Acest calendar de 365 de zile a fost în vigoare timp de peste 3000 de ani ai faraonilor până în 238 î.Hr.
Printr-un decret remarcabil al lui Canopus emis de Ptolemeu al III-lea, s-a introdus o a șasea zi la fiecare patru ani. Acesta este așa-numitul calendar alexandrin. Acesta supraviețuiește și astăzi în calendarele bisericilor copte și etiopiene, conform Temple Mathematics.
Calendarul nostru este un descendent direct al calendarului roman antic.
Până în 46 î.Hr., romanii foloseau un an de 365 de zile. În timpul campaniei sale egiptene, Iulius Cezar a aflat despre calendarul alexandrin cu ciclul său de 4 ani cu an bisect, care era mult mai precis decât calendarul roman de 365 de zile de la vremea aceea. Cezar l-a adus pe astronomul alexandrin Sosigenes, cu ajutorul căruia a fundamentat reforma sa calendaristică, creând calendarul iulian. Durata medie a anului pentru calendarul iulian este de 365,25 de zile, ceea ce este foarte aproape de numărul mai precis 365,24219878.
Analiza unui pește antic arată cum au evoluat umerii
Praful după impact, nu asteroidul, a dus la dispariția dinozaurilor, spun oamenii de știință
Au fost reconstruite genele rinocerului lânos din Europa
Unul dintre cei mai puternici califi din istorie, ucis de o sclavă